Ny bok gir innsikt i Aps bearbeiding av 22. juli

TERROR I NORGE: Behovet for å møte terroren 22. juli med fellesskap og samhold kom i veien for ønsket om å ta et oppgjør med ideologien bak. Derfor uteble den forløsningen mange trengte, skriver historikeren Hallvard Notaker i en ny bok.

UTØYA 20140722. Jens Stoltenberg og Raymond Johansen under minnemarkeringen på Utøya tirsdag 22. juli, tre år etter terrorangrepet der 69 mennesker ble skutt og drept. J Foto: Heiko Junge / NTB
Publisert Sist oppdatert

Høsten 2011 arbeidet partisekretær Raymond Johansen med å legge grunnlaget for et oppgjør. Arbeiderpartiet hadde vært utsatt for et ideologisk motivert terrorangrep. Mange i partiet følte et sterkt behov for å få tatt et oppgjør med dette tankegodset og de grupperingene som fremmet det.

Men partileder Jens Stoltenberg stanset dette oppgjøret. Han opplevde at det kom i veien for den nasjonale samling om demokrati og felles verdier som han fant nødvendig. Som statsminister hadde han ansvaret for helheten, for nasjonen. Arbeiderpartiet var også regjeringsparti. Derfor måtte partiet legge bånd på seg.

Frustrasjon førte til boken

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS