Ideen møter virkeligheten
ANMELDELSE: Solstads bruk av Romsås og videokassetter som en inngang til venstreintellektuelles desillusjon med arbeiderklassen, er minst like opplysende i dag.
NY AGENDA: «Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige» plasseres gjerne i delen av Solstads forfatterskap når han går bort fra syttitallets sosialrealistiske romaner med politisk agenda.
Bjørn Sigurdsøn / NTB
Helt siden Karl Marx spådde at arbeiderklassen nødvendigvis ville gjøre opprør og avskaffe kapitalismen, har venstresida hatt et problem med å forsone seg med virkeligheten – nemlig at det slettes ikke kan tas for gitt.
Det skal sies at Marx modererte denne teorien, og det blir riktigere å tolke han dithen at arbeiderklassen innehar et revolusjonært potensial. Likevel har den politiske arven etter Marx båret med seg drømmen om et folk som nærmest spontant vil reise seg, bare de blir bevisst lenkene sine og makta de har til å frigjøre seg. Dette har ført til et gap mellom idé og virkelighet som fortsatt hjemsøker vår tid, og som er kjernen av Dag Solstads roman Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige.
Det ugjennomtrengelige