Hun skrev boken som startet Frankrikes metoo
Vanessa Springoras «Samtykket» traff fransk offentlighet med slegge. Boken har ført til et kraftig oppgjør med en kultur hvor sex med barn har blitt sett gjennom fingrene med.
FRANSK METOO: Da Vanessa Springora var 14 år, innledet den relativt prominente forfatteren Gabriel Matzneff, som da var 49 år, et seksuelt forhold til henne. Matzneff har omtalt forholdet flittig i sitt litterære virke. Springoras bok demonstrerer hvor vanskelig det er å skille mellom mannen og verket, skriver vår anmelder.
V. Springora ©JFPAGA
Frankrike liker å være et annerledesland. Når resten av kontinentet danser etter USAs kommersielle pipe, er franskmennene mer kultiverte enn som så, det er de som kan kultur. Selv da metoo-bølgen spredte seg fra Hollywood via toppolitikken og til hvermannsen, hengte ikke franskmennene seg på. Mest oppsikt vakte det da skuespiller Catherine Deneuve sammen med hundretalls andre kvinnelige akademikere, skribenter og skuespillere i et åpent brev anklaget metoo for å ha utløst en «puritansk renselsesbølge». Kvinner kan nyte å være menns seksuelle objekter uten å være medskyldige i patriarkatet, argumenterte Deneuve, som mente man burde fortsette å fremheve kunsten til menn som Roman Polanski, som siden 1978 har vært på flukt fra det amerikanske rettssystemet etter at han skal ha dopet ned en 13-årig jente og hatt sex med henne.
Når metoo-oppgjøret nå likevel har inntatt Frankrike snart fire år senere, er Vanessa Springoras debutbok Samtykket fra 2020, som nå foreligger på norsk i Agnete Øyes oversettelse, en viktig årsak. Da Springora var 14 år, innledet den relativt prominente forfatteren Gabriel Matzneff, som da var 49 år, et seksuelt forhold til henne.
Beryktet opprop