Forvirrende bygdefantasi fra Jæren
Kristin Auestad Danielsens har skrevet en surrealistisk fabel om odelsjenter som kveles av bygdedyret.
KYR OG PLIKT: Kristin Auestad Danielsens «Du er bonde» kan leses som et klassisk oppgjør med en arbeidsom, sladrete, fordømmende og trang pietistkultur der bygdedyret rår.
Vidar Ruud
Det rekordstore kravet i landbruksoppgjøret i år gjorde det nok en gang klart at norske bønder står i en krise. Uansett hvor mye de jobber er ikke inntektene fra gårdsdriften nok å til å leve av, og må spes på med bijobber for at økonomien skal gå rundt. Når mange likevel velger å fortsette å være bønder, er det fordi de ser gårdsdriften som et kall; noe meningsfullt i seg selv.
Et dårlig odelsemne
Denne kallsfølelsen står imidlertid ikke så sterkt hos hovedpersonen i Kristin Auestad Danielsens nye roman, Du er bonde. Her møter vi to odelsjenter fra Gjesdal på Jæren på 1990-tallet som nettopp har blitt myndige og som er opptatt av sex, jomfruelighet, jordbruk, kjendiser og biler. Mens hovedpersonen og romanens forteller ikke kan så mye om gårdsdrift og egentlig helst vil spise chips og se på film, er bestevenninnen hennes det fødte odelsemnet, full av virketrang og stå på-vilje. Dette får fortelleren også påpekt av faren sin: