En laksehistorie full av lus, sykdom, død og manipulasjon
Det lukter råtten fisk av hver side av Simen Sætre og Kjetil Østlis bok om oppdrettslaksen. Men de er like viktige som din daglige dose av tran.
PÅ DE TUSEN MIDDAGSBORD: «Den nye laksen» er journalistikk av høy klasse. Forfatterne stiller åpne spørsmål og moraliserer ikke, men det kritiske blikket ligger hele tiden under, skriver vår anmelder.
Gorm Kallestad
Som ungdom bodde jeg noen få år ute i havgapet på trøndelagskysten, på Frøya. Faren min og jeg kjørte en gang iblant ut til et lite fiskemottak som solgte laks, og vi fikk alltid med oss noen røykte laksespoler som vi spiste der og da. Det var småskala, det var godt, det var naturens rause gaver. Dette var før Frøya ble Norges rikeste laksekommune. I dag har denne lille øya flere milliardærer, og en av ti innbyggere er fra Litauen og de jobber med laks. Alt dette takket være det norske lakseeventyret.
En ny bok gir oss hele denne moderne norske laksehistorien. Den er full av lus, sykdom, død og manipulasjon. Velkommen til et stykke Norge du aldri har drømt at eksisterer.
Journalistene Simen Sætre og Kjetil Østli er på markedet med boka Den nye fisken. Undertittelen er Om temmingen av laksen og alt det forunderlige som fulgte. Det er 350 sider tekst, pluss kilder. Det hele er fordelt på 36 relativt korte kapitler, som du flyr gjennom. Dette er journalistikk av høy klasse. De stiller åpne spørsmål og moraliserer ikke, men det kritiske blikket ligger hele tiden under.