En karikatur i kirkerommet
Halvor Moxnes formidler glitrende hvordan religion og storpolitikk har formet vårt blikk på de hellige tre konger – og hvordan én av dem endte opp som rasistisk stereotypi.
RASISMEDEBATT: I 2020 ble julekrybben i kirken Ulm Münster i Sør-Tyskland gjenstand for en heftig diskusjon om rasisme og kolonihistorie. Et hovedargument i Halvor Moxnes' nye bok er at den rasistisk fremstilte kongeskikkelsen ikke hører hjemme i en kirke.
Sebastian Gollnow /fra boka
Ingen må la seg forlede til å tro at Svarte kong Baltasar. De hellige tre konger: rase, religion og politikk er en forsinket bok om julefeiring. Forfatter Halvor Moxnes inviterer oss med på en fascinerende reise med og rundt en bibelfortelling som har endret posisjon og symbolikk gjennom to tusen års historie. Som tittelen røper er «de hellige tre konger» bokens sentrale skikkelser. Vi skal følge utviklingen av den ene av vismennene som endte som «svarte kong Baltasar». Denne skikkelsen er blitt brennpunktet i en høyaktuell debatt som grunnleggende utfordrer vårt menneskesyn.
Halvor Moxnes er lærd teolog og engasjert samfunnsmenneske, en kombinasjon som i dette tilfellet har resultert i et stykke glitrende formidling. Boken er utstyrt med rikholdig billedmateriale, billed- og litteraturliste samt fyldig noteapparat.
Dagsaktuell debatt