Dronning Sonja byr på gode nyanser til en svært spennende livshistorie
Alf van der Hagens møte med dronningen har blitt en perspektivrik samtalebok om tvil, barnetro og kunstens rolle i hennes liv.
I SAMTALE: Samtalen mellom Dronning Sonja og Alf van der Hagen bærer preg av at de er to personer med mange felles interesser, men som lever i svært forskjellige sfærer og derfor snakker ulike språk, skriver vår anmelder.
Forlaget Press
Jeg bor for tiden i Frankrike, og ett av de evinnelige hverdagsproblemene jeg møter her, er hvorvidt jeg skal si «du» eller «De» til menneskene jeg blir kjent med. Ofte blir jeg spurt om hvordan vi tiltaler hverandre på norsk. «I Norge sier alle «du», til og med til kongen. Men kanskje ikke til dronningen, hun foretrekker nok «De», pleier jeg å svare.
I Alf van der Hagens samtalebok med dronning Sonja, Sonja – samtaler med Dronningen, blir det imidlertid ganske tidlig klart at man kan si «du» til dronningen, i alle fall hvis man heter Alf van der Hagen. Men spørsmålet om «du» eller «De» fanger for meg likevel noe av det umåtelig interessante ved dronning Sonjas livshistorie. På den ene siden måtte hun vente i ni år på å bli akseptert som kong Haralds kjæreste fordi hun var borgerlig. Hun har måttet kjempe hardere for å bli akseptert, som kvinne, og sikkert også som «kongelig nok», i et mannsdominert og tradisjonalistisk hoff. Samtidig er hun mer kultivert, verdensvant og majestetisk enn de fleste kongelige jeg kjenner til. For meg er dronning Sonjas livshistorie derfor genuint spennende også når jeg legger fra meg Se og Hør-brillene man ofte ser på kongeliges liv igjennom.
Alf van der Hagen kan heller ikke anklages for å se gjennom Se og Hør-briller i Sonja – samtaler med Dronningen. Boken er skrevet over samme lest som samtalebøkene han tidligere har gjort, blant annet med Suzanne Brøgger og Henning Hagerup. Det handler om livet, døden, troen og kunsten – og om hvordan disse påvirker hverandre.