Nyheter

Hjelpemannskaper ble stoppet i Syria

Slapp ikke inn i krigsherjet bydel i Homs.

Etter flere ukers bombardement skulle den krigsherjede bydelen Baba Amro i Homs endelig få hjelp fredag. Men hjelpemannskapene ble nektet å gå inn.

Hjelpemannskapene fra Røde Halvmåne i Syria og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) forsøkte å komme seg inn i bydelen for å evakuere syke og sårede.

– Det er uakseptabelt at mennesker som i flere uker har trengt nødhjelp, fortsatt ikke har fått dette. Vi blir i Homs i kveld i håp om å gå inn i Baba Amro i nær framtid, sa ICRCs president Jakob Kellenberger.

Nektet. Mannskapene ble nektet å gå inn i bydelen til tross for at de torsdag skal ha fått grønt lys fra syriske myndigheter.

Opprørerne i Syria sier at de har trukket seg ut av Homs, mens regjeringshæren hevder å ha vunnet slaget om byen. Over 200.000 mennesker skal ha sittet innesperret i Baba Amro, som i nesten fire uker har vært bombardert av regjeringens styrker.

– Det har vært svært vanskelig å komme fram til et område der folk har vært under beleiring i innpå en måned. Og det ble ikke lettere etter at det faktisk falt snø både torsdag og natt til fredag, sier seniorrådgiver Bjarke Skaanning i Dansk Røde Kors til nyhetsbyrået Ritzau.

«Det blir tøft». – Det blir tøft å hente sårede ut av bygninger, og vi må trolig også hjelpe til med å begrave drepte mennesker. Vi skal også ta oss av sivile som enten må evakueres eller ha hjelp hvis de skal kunne fortsette å oppholde seg der de nå er, sa Skaanning fredag.

Sivilbefolkningen i Homs trenger først og fremst mat og medisiner. Operasjonssjef Khaled Erksoussi i Syriske Røde Halvmåne opplyser at de sju lastebilene som fredag kom fram til byen, også hadde med seg melk til babyer, tepper og annet utstyr.

Røde Kors i Norge sender bistand i form av en ambulanse til Syria Røde Halvmåne.

Opprørshæren Den frie syriske hær holdt stand mot regjeringsstyrkene i byen inntil torsdag.

Likvidert? FNs høykommissær for menneskerettigheter OHCHR er bekymret over meldinger om at regjeringsstyrkene skal ha likvidert 17 personer i Homs.

– Det er blitt begått nok forbrytelser i Syria det siste året som det er, sa OHCHR-talsmann Rupert Colville.

OHCHR har mottatt ubekreftede meldinger om at det torsdag skjedde flere stygge utenomrettslige henrettelser. Høykommissæren minnet fredag syriske myndigheter om folkeretten, internasjonale regler for hvordan partene skal opptre i krig og konflikt.

Likene av den amerikanske krigskorrespondenten Marie Colvin og den franske fotografen Remi Ochlik er nå hentet ut av Homs. De to ble drept i et granatangrep onsdag 22. februar, og filmsnutter på internett viser to lik merket med navnene til journalistene.

«Martyrdøden». Ifølge en mann på opptaket ble de to gravlagt fordi et strømbrudd førte til at det var umulig å holde likene kalde.

– Marie Colvin led martyrdøden i Baba Amro fordi hun brakte ut sannheten om hva som skjedde i Baba Amro, sier mannen, som er ikledd legefrakk.

De syriske opprørerne har al-Qaida-krigere i sine rekker, hevder Russland. Det russiske utenriksdepartementets talsmann Aleksandr Lukasjevitsj sa fredag at det også fins andre ekstremister blant opprørerne.

Lukasjevitsj klaget over at russiske forslag til løsning på konflikten blir avvist av Vesten og Syrias radikale opposisjon. Det samme gjelder i enda større grad for de væpnede gruppene som kjemper mot regjeringsstyrkene, sa han. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter