Nyheter

Håpet om palestinsk stat svinner hen

Palestinerne frykter de vil ende opp i en israelsk apartheid-stat.

Den palestinske selvstyremyndigheten frykter at mangelen på framdrift i fredsprosessen undergraver håpet om en tostatsløsning. Palestinerne kan ende opp i en israelsk apartheid-stat, hevder rapport.

«Uten en merkbar endring i retning av en rettferdig og varig avtale vil israelere og palestinere uvegerlig gli inn i en stat som styres av apartheid-prinsipper», heter det i en rapport palestinerne skal legge fram på en donorkonferanse i New York.

LES OGSÅ: Oljefondet investerer i israelske bosettinger

Hele Vestbredden. «Situasjonen i dag er verken økonomisk eller politisk holdbar», heter det videre i rapporten der det hevdes at opprettelsen av en levedyktig palestinsk stat ikke er mulig uten at okkupasjonen av hele Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, og Gaza oppheves.

Selvstyremyndigheten oppfordrer giverkonferansen til å presse Israel til å fjerne alle veisperringer på den okkuperte Vestbredden og tillate ubegrenset tilgang til alle områder, inkludert 60 prosent av området som er under full israelsk kontroll.

I tillegg ber de dem protestere mot israelernes riving av palestinske hjem.

LES OGSÅ: Bosettinger revet bort

Flere rivninger. Ifølge en ny rapport fra en internasjonal gruppe av bistandsorganisasjoner har israelerne tredoblet antall rivninger i de tre siste årene. Nå rives i gjennomsnitt 64 palestinske hus i måneden.

Direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne har vært frosset siden september 2010.

Norges ferske utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) betegner den finansielle situasjonen for palestinerne som svært anstrengt og verre enn i fjor.

– Det skyldes en kombinasjon av okkupasjonens effekter, lavere bistand og inntektssvikt, sier han.

LES OGSÅ: Gir millioner skattefritt til israelsk bosetting

Milliarder i manko. Palestinerne mangler 2,3 milliarder kroner for å få budsjettet for 2012 i havn, ifølge Verdensbanken.

– Stilt overfor en alvorlig budsjettkrise i den palestinske selvstyremyndigheten på kort sikt må giverne handle raskt, sier Mariam Sherman, som er bankens direktør for Vestbredden og Gazastripen.

De siste årene har sviktende bidrag fra givere ført til at 153.000 offentlig ansatte i de palestinske områdene flere ganger ikke har fått lønn i rett tid. Det skyldes blant annet sviktende støtte fra arabiske land, melder nyhetsbyrået Reuters.

LES OGSÅ: Israel vil bygge 700 nye leiligheter i Øst-Jerusalem

Forsvarer støtten. Eide synes ikke det er vanskelig å forsvare at mange norske milliarder de siste årene er blitt brukt til å støtte palestinerne, selv om fremgangen i arbeidet med å finne en politisk løsning på krisen står i stampe.

– Grunnen til det er at jeg føler vi har klart å gi støtte til formål som har kommet både palestinere og israelere til gode. Det er positivt å bidra til at sikkerhetsstyrkene reformeres og til å lønne palestinske sykepleiere og lærere. Samtidig bidrar støtten til stabilitet og sikkerhet for Israel, sier Eide.

Ifølge FN er alle israelske bosetninger på Vestbredden ulovlige. Men Israel er uenig og har godkjent 120 offisielle bosetninger siden landet tok kontroll over området i 1967.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter