Nyheter

‘Hadde aldri kontakt med angriperne’

Hvem som bortførte dem og hvorfor de gjorde det, er fortsatt uklart.

Flyktninghjelpens hjelpearbeidere skal ha fått både mat, vann og hvile av gisseltakerne på ferden til Somalia.

– Det var som om en 150 kilo tung bør ble tatt av mine skuldre, forteller Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson om hvordan hun opplevde å få bekreftet at hennes fire kolleger var i god behold.

Filippineren Glenn Costes har fått en lettere skuddskade i beinet, mens de øvrige skal være i god behold og ifølge Rasmusson ha blitt behandlet bra av kidnapperne.

De fire som ble frigitt i en aksjon i regi av kenyanske myndigheter natt til mandag er 33 år gamle Astrid Sehl fra Norge, 40 år gamle Glenn Costes fra Filippinene og de to canadierne Steven Dennis (37) og Qurat-Ul-Ain Sadozai (38).

Motiv. – Vi vet ikke hvem som var angriperne. Vi vet heller ikke hva som var motivet, for vi har verken hatt direkte eller indirekte kontakt med dem som sto bak. Kenyanske myndigheter har heller ikke sagt noe til oss om hvem de tror står bak, sier Rasmusson.

Canadiske Dennis har vært i kontakt med familien sin, som har fortalt Flyktninghjelpen at hjelpearbeiderne hadde fått mat, drikke og hvile av gisseltakerne. De hadde gått lenge, men sakte, til fots, forteller Rasmusson.

Ved godt mot. Astrid Sehl er samfunns- og informasjonssjef for Flyktninghjelpen på Afrikas Horn og har tidligere jobbet som utenriksjournalist i flere norske medier.

– Det siste vi fikk høre før Astrid gikk på flyet, var at hun var i god behold, ved godt mot og ser ut til å ha taklet denne påkjenningen veldig bra. Men det er først under debrifingen i Nairobi at vi får vite hvordan hun har det psykisk, sier Rasmusson til NTB.

De fire lander etter planen i den kenyanske hovedstaden i 15-tiden mandag.

Mat og vann. Etter en dramatisk flukt slapp generalsekretæren selv så vidt unna da væpnede menn angrep organisasjonens bilkolonne i flyktningleiren Dadaab i Kenya fredag. Siden har Flyktningleiren stanset alle prosjekter som ikke regnes som livsnødvendige. Men 100.000 mennesker er fortsatt avhengige av den norske organisasjonen for å få mat og vann.

– Vi kommer til å gjøre en veldig grundig gjennomgang av hele Dadaab-operasjonen og sikkerheten, og ta innover oss at situasjonen i Dadaab er ekstremt komplisert og kritisk. Men vi må også huske at det er 500.000 flyktninger i Dadaab som er helt avhengige av humanitær hjelp, så vi kan ikke stoppe den livsnødvendige hjelpen over natten, sier Rasmusson.

Somaliske styrker? Det var somaliske regjeringsstyrker som mandag morgen opplyste at de fire hjelpearbeiderne var frigitt i en aksjon i nærheten av den sørsomaliske byen Dhobley den nedre Juber-regionen, som grenser til Kenya.

Ifølge kenyanske og somaliske forsvarskilder som nyhetsbyråene AFP og Reuters har snakket med, var operasjonen et samarbeid mellom kenyanske og somaliske styrker. Andre opplysninger går ut på at den regjeringsvennlige militsen Ras Kamboni deltok i frigjøringen.

Flyktninghjelpen kan ikke bekrefte at somaliske styrker deltok i aksjonen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter