Nyheter

Dramatisk flukt for Flyktninghjelpens sjef

Har ikke blitt kontaktet av dem som står bak bortføringen av de fire savnede hjelpearbeiderne.

Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson måtte dukke for kulene da hun flyktet fra angriperne i Kenya. Nå vil hun bare finne sine fire kolleger.

Flyktninghjelpen har ikke blitt kontaktet av dem som står bak bortføringen av de fire savnede hjelpearbeiderne.

– Det er ikke kommet noen krav. Ingen har kontaktet oss og påstått at de har våre kolleger, sa Rasmusson på en pressekonferanse i Oslo søndag ettermiddag.

Hun er tilbake i Norge etter å ha unnsluppet fredagens angrep på en av organisasjonens bilkolonner.

LES OGSÅ: Kenyanere leter intenst etter nordmann

Angrepet i leiren. – Det bildet som sitter igjen på netthinnen min, er at noen kommer løpende mot oss og skyter. Min bil kjørte i midten av de tre, og jeg ser på venstre side at menn med pistoler kommer løpende skrått mot bilen. Jeg sa «vi blir angrepet, vi blir angrepet!», forteller Rasmusson.

Sjåføren svingte så skarpt av veien og satte fart gjennom et buskas og tvers gjennom et gjerde.

– Jeg bøyde meg ned for å unngå å bli skutt. Vi kjørte veldig fort unna, og da jeg kikket opp igjen, var vi tilbake på veien.

Ville stenge grensen

Først senere fikk Rasmusson vite at to biler var borte og fire hjelpearbeidere savnet.

– Da tenkte jeg at «det kan ikke være mulig at dette skjer med oss. Hva gjør jeg nå?».

Hun tok raskt kontakt med kontoret hjemme i Norge, og en krisestab i Nairobi har siden angrepet samarbeidet tett med både FN og kenyanske myndigheter.

– Det første vi ba om, var at grensen til Somalia måtte bli stengt. Vi vet at det er store sjanser for at de kan slippe fri i Kenya, men at det er vanskeligere hvis de krysser grensen til Somalia.

Sjåføren i den tredje bilen i kolonnen ble drept i angrepet, og sjåføren i den første ligger nå hardt skadd på sykehus i Nairobi.

– De ble dumpet på bakken før angriperne stakk av med bilene, forteller Rasmusson.

LES OGSÅ: Brutale angrep på kirker i Kenya

Ikke vakter. Flyktninghjelpens bilkolonne ble angrepet mens den var på vei mellom to av prosjektene organisasjonen driver i den enorme flyktningleiren.

Andre hjelpeorganisasjoner hadde vært i samme område tidligere samme dag, og veien bilene kjørte på, regnes vanligvis som trygg. Flyktninghjelpen hadde valgt å ikke ha med seg væpnede vakter.

– I Dadaab er ikke politieskorte noen garanti. Noen ganger kan sikkerhetsstyrkene være mål for angrep. Det har vært tilfeller av veibomber som var rettet mot politiet, sier Rasmusson.

– Ingen kontakt. Etter angrepet har Flyktninghjelpen jobbet på spreng sammen med sine lokale kontakter både i Kenya og Somalia for å skaffe så mye informasjon som mulig om det som skjedde.

– Noe informasjon tyder på at de er i Kenya, annen informasjon tyder på at de er i Somalia. Vi kryssjekker og prøver hele tiden å bekrefte opplysningene, men på det nåværende tidspunktet kan vi ikke bekrefte hvor de er eller hvem som har gjennomført angrepet, sier Rasmusson.

Flyktninghjelpen vil fortsatt ikke si noe om nasjonaliteten til de savnede medarbeiderne.

– Det handler om deres sikkerhet. For oss er det det aller viktigste akkurat nå, sier Rasmusson.

Fant PC

Den kenyanske hæren jakter fortsatt på kidnapperne, og tidligere søndag fant soldatene en bærbar datamaskin som kan tilhøre en av de bortførte eller personene som bortføre dem.

Talsmann Cyrus Oguna i den kenyanske hæren sier til Aftenposten at kenyanske myndigheter fortsatt ikke vet hvor de savnede er, eller hvem som står bak angrepet

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter