Nyheter

– KRIK bidrar til at overgrep kan skje

Kristen Idrettskontakt (KRIK) mener deres egne systemer gjør krav om politi­attest unødvendig. – De lukker 
øynene, sier Redd Barna.

– Det ikke å kreve politiattest vitner om at de egentlig tror det ikke finnes overgripere – at de lukker øynene, slik at man bidrar til at overgrep kan skje, sier Lars Due-Tønnessen, spesialrådgiver for beskyttelse mot vold og overgrep i Redd Barna.

Kristen Idrettskontakt (KRIK) sier at organisasjonen har egne systemer som kvalitetssikrer før folk blir ansatt eller engasjert som frivillig medarbeider. Daglig leder Erlend Førre sier at lista legges mye høyere enn det å kreve politiattest ville ha gjort.

LES OGSÅ: Kristenorganisasjoner krever ikke politiattest fra frivillige ledere

Strekker det langt

– Å si at vi bidrar til at overgrep kan skje, er å strekke det langt. Vi tar overgrep på høyeste alvor og jobber forebyggende. De personene vi engasjerer har opparbeidet seg tillit over lang tid, sier Førre.

Han viser til at Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep underviste om temaet for lederne på konfirmantleiren Konfaction i fjor sommer. Førre mener dette viser at KRIK tar problematikken på alvor.

KRIK har drøyt 14.000 medlemmer og arrangerer fire store leirer gjennom året, der over tusen frivillige ledere er engasjert.

VÅRT LAND MENER: Politiattest er nødvendig

«Snille overgripere»

Lars Due-Tønnessen i Redd Barna setter pris på at KRIK kjenner godt til sine frivillige før de engasjeres, men poengterer likevel at man ofte blir overrasket over hvem som kan være overgripere.

– At man fremstår som en fantastisk snill og hyggelig person og likevel begår overgrep, er ikke uvanlig, sier Due-Tønnessen.

Erlend Førre i KRIK sier at deres fleste frivillige ledere er i 20-årene, og at denne aldersgruppen uansett ikke har mye på rullebladet. Due-Tønnessen er enig, men poengterer at det er ganske mange ungdommer som dømmes for overgrep.

– Om en ungdomsleder på om lag 18 til 20 år er leder for jenter under seksuell lavalder, så er risikoen stor for at disse jentene blir utnyttet, selv om det ikke er tvang i bildet. Det kan være mange situasjoner som oppfattes som greie der og da, men som senere oppfattes som feil, sier Due-Tønnessen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bagatelliserer ikke

Elisabeth Torp, leder i Kirkelig Ressurssenter, mener det å bagatellisere ved å si at få unge har noe på rullebladet, er svært alvorlig:

– Å kreve politiattest gir et viktig signal, og dette er aktuelt for frivillige ledere i alle aldere, sier Torp.

Erlend Førre i KRIK tilbakeviser at de bagatelliserer overgrep.

– Det å være leder handler om å være rollemodell, og det handler om mye mer enn fravær av kriminelle handlinger, sier Førre.

LES OGSÅ: Barneombudet vil ta trossamfunn som bruker vold mot barn

– Ikke egnet

KRIK valgte i samråd med Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) å ikke kreve politiattester. LNmener politiattest ikke er et egnet verktøy for KRIK med tanke på hvilke ressurser de har.

– Vi vurderer mekanismene de har som gode nok. Å bruke ressurser på forebyggende arbeid vil ofte gi bedre resultater, sier Martin Ulvestad Østerdal, generalsekretær i LNU.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter