Religion

Så mye søker trossamfunnene om i strømstøtte

STRØMSTØTTE: Nesten hver fjerde organisasjon som har søkt om hjelp for å betale strømregningen, er tilknyttet tros- og livssynsfeltet.

Fredag formiddag er det varslet at regjeringen vil presentere sin plan for strømstøtte til næringslivet. Regjeringen har vært motvillig, men VG skrev torsdag at de nå har åpnet for et kompromiss om en begrenset strømstøtteordning.

Frivillige lag og organisasjoner har kunnet søke om støtte i flere måneder allerede. Lotteri- og stiftelsestilsynet – som forvalter ordningen – offentliggjorde nylig en oversikt over hvem som søkte om støtte for perioden april-juni 2022.

Mer enn 4.500 frivillige organisasjoner har søkt om støtte for nærmere 62 millioner kroner. Tros- og livssynsorganisasjoner står for 778 av søknadene, som utgjør 17 prosent.

Totalt seks organisasjoner har søkt om støtte for over 500.000 kroner: Bergen Røde Kors, Frelsesarmeen, Norsk Luthersk Misjonssamband, Åsane Arena AS, Evangeliesenteret og Fretex Miljø.

Snudde om internatskoler

Sist uke skrev Vårt Land om at elevene på den Normisjon-eide internatskolen Tomb måtte må betale for strømkrisen. Det originale ordningen inkluderte nemlig ikke «utføring av offentlig lovpålagte oppgaver på oppdrag fra stat, fylkeskommune eller kommune». Kort tid etter snudde riktignok regjeringen, og Vårt Land skrev torsdag at finansminister Trygve Slagsvold Vedum likevel åpner for at internatskoler kan søke om støtte.

Støtteordningen gjelder ikke menigheter i Den norske kirke. «Kirkene skal kunne få hjelp til å dekke høye strømutgifter, men dette må og skal skje gjennom det lovfestede kommunale ansvaret», begrunnet Kjersti Toppe til Vårt Land i februar.

Her er en oversikt over de 25 organisasjonene tilknyttet tros- og livssynsfeltet som har søkt om mest støtte.

---

Strømstøtteordning for frivillige organisasjoner

  • Stortinget har vedtatt å bevilge i alt 480 millioner kroner til en midlertidig tilskuddsordning for frivillige organisasjoner på grunn av de høye strømprisene.
  • Ordningen gjelder for organisasjoner med et strømforbruk med månedlig gjennomsnittspris på over 70 øre per kWt innenfor søknadsperioden.
  • 250 millioner kroner ble satt av for perioden desember 2021 til mars 2022, og 230 millioner kroner for perioden april 2022 til desember 2022.
  • Regjeringen utvidet siden tilskuddsordningen til å gjelde ut mars 2023.
  • Kilde: regjeringen.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion