Religion

Vegansamfunnet fikk nytt livssyns-nei

LIVSSYN: Etter snart et års venting, ble Norsk vegansamfunn sin klage avvist.

«Klagen tas ikke til følge».

Det er Barne- og familiedepartementets konklusjon snart et år etter at Norsk vegansamfunn (NVS) henvendte seg. September 2021 fikk de nemlig avslag på søknaden om å kunne registrere seg som et livssynsamfunn. Norsk vegansamfunn var på sin side ikke ikke imponert over konklusjonen til Statsforvalteren i Agder. Leder Steffen Trettvoll Althand mente avslaget bar preg av lite kunnskap, og at vitnet om diskriminering.

– Det å si at vegantreff er et sosialt treff hvor vi spiser litt mat og prater sammen, er som å sammenlikne nattverden med en kjeks – og vinkveld, sa leder Steffen Trettvoll Althand til Vårt Land den gang.

Derfor ble avslaget klaget inn til departementet – som nå altså har konkludert. Avslagsdokumentene er datert 24. august 2022.

«Etter departementets syn er det verken grunnlovs- eller menneskerettsstridig å avslå Norsk Vegansamfunns registreringssøknad», heter det i avslaget.

Lang tid

Tidligere i sommer skrev Vårt Land at Barne- og familiedepartementet brukte lang tid på å bestemme seg. Departementet var ordknappe om grunne.

– Årsaken til saksbehandlingstiden her er kompleksiteten i de problemstillingene saken reiser. Utover det kan vi p.t. ikke si noe mer om innholdet i departementets vurderinger, svarte departementet den gang.

I 2015 konkluderte Likestillings- og diskrimineringsombudet med at veganisme må forstås som et livssyn. Dette er et viktig argument for vegansamfunnet, men overbeviser ikke departementet.

«NVS anfører at også Likestillings- og diskrimineringsombudet har anerkjent veganisme som et livssyn. Men heller ikke dette kan etter vårt syn tillegges avgjørende vekt i vurderingen av om NVS er å anse som et livssynssamfunn i trossamfunnslovens forstand», skriver de i avslaget.

Steffen Trettvoll Althand i Norsk vegansamfunn skriver i en e-post til Vårt Land at de trenger tid for å sette seg inn i avslaget, og ikke kommenterer saken før over helgen.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion