Religion

Vegansamfunnet vil bli et livssyn – sliter med lang saksbehandling

TIDKREVENDE: Barne- og familiedepartementet mener det er en kompleks sak å vurdere hvorvidt Norsk vegansamfunn er et livssyn eller ei. – Mulig diskriminering, sier vegansamfunnets leder.

Ti måneder er gått siden Norsk vegansamfunn fikk avslag på søknaden om å bli et livssynssamfunn. Vegansamfunnet valgte å klage på avslaget, som dernest havnet på Barne- og familiedepartementets bord.

De har ennå ikke behandlet klagen.

– Årsaken til saksbehandlingstiden her er kompleksiteten i de problemstillingene saken reiser. Utover det kan vi p.t. (Pro tempore, latinsk for «for tiden» – red.anm.) ikke si noe mer om innholdet i departementets vurderinger, skriver kommunikasjonsrådgiver i Barne- og familiedepartementet, Sunniva Christophersen Haugen, i en e-post til Vårt Land.

Leder i Norsk vegansamfunn, Steffen Tretvoll Althand, er ikke imponert.

– Jeg syns det er merkelig. Saken er jo ikke spesielt kompleks, synes Althand. Han kritiserer også at departementet ikke beskriver hva som gjør saken kompleks.

Det er mange registrerte livssynssamfunn som ikke tror på Gud

—  Steffen Tretvoll Althand

Humanistisk livssyn

Norsk vegansamfunn startet opp i 2009 som en interesseorganisasjon, og har som mål å fremme veganisme og et vegansk livssyn. 11 år senere registrerte de seg som et livssynssamfunn, slik at de kunne begynne prosessen mot å søke økonomisk støtte på lik linje med andre tros- og livssynssamfunn.

Det skulle vise seg å bli en tidkrevende prosess. Statsforvalteren avslo i fjor høst søknaden. Klagen behandles nå av Barne- og familiedepartementet.

– Tror du departementet synes saken er kompleks fordi vegansamfunnet ikke tror på noen Gud, slik som andre registrerte livssynssamfunn gjør?

– Det er mange registrerte livssynssamfunn som ikke tror på Gud. Human-Etisk Forbund eller Holistisk forbund, for eksempel. De får livssynsstøtte likevel, argumenterer Althand.

– Hva tror vegansamfunnet på?

– Vi tror at lidelse er galt. Hvis det er galt at mennesket lider, er det også galt at andre skapninger lider. Dette synet skiller seg vesentlig fra andre livssyn og religioner, der det er akseptert å påføre andre lidelse for mat, klær eller andre formål, sier vegansamfunnslederen.

Steffen Tretvoll Althand, leder i Norsk vegansamfunn

Han mener veganisme på mange måter er et humanistisk livssyn:

– Vi mener alle har rett til å leve uten å bli brukt som middel for å nå andres mål, som stemmer overens med mye av det humanistene står for. Men vi utvider den friheten til å ikke bare omfatte mennesker, men til å også omfatte dyr og andre sansende skapninger, sier Althand.

Seremonielle måltider

Da statsforvalteren i Agder avslo søknaden, argumenterte de for at de «ikke kan se at samfunnet har et sammenhengende syn på menneskets plass i tilværelsen og sentrale etiske spørsmål». De mente også at aktivitetene må ha som formål å legge til rette for praktisering av tros- og livssynsfrihet, og anså vegansamfunnets aktiviteter som mer sosiale enn seremonielle.

Althand er uenig i beskrivelsen.

– Rammen rundt et vegantreff er at vi gjerne møtes rundt et måltid. Der det å dele et vegansk måltid er kjernen i det seremonielle innholdet. Det å si at vegantreff er et sosialt treff hvor vi spiser litt mat og prater sammen, er som å sammenlikne nattverden med en kjeks- og vinkveld, sa Althand til Vårt Land da avslaget kom.

Han er spent på hvordan departementet vil argumentere når de behandler klagen, men er ikke nevneverdig optimistisk.

– Det blir spennende å se, men jeg tror det begynner å se ut som mulig diskriminering, sier Althand.

---

Norsk vegansamfunn

  • Ble stiftet som en interesseorganisasjon i 2009.
  • Ble anerkjent som livssyn av Likestillings- og diskrimineringsombudet i 2016.
  • Definerte seg selv som en livssynsorganisasjon i 2020.
  • Søkte om å bli anerkjent som livssynssamfunn jf. trossamfunnsloven i 2021. Fikk avslag.
  • Klagde på avslaget i oktober 2021. Har ikke fått behandlet klagen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion