Religion

Striden om det lysende korset i Skien fortsetter – nå har menigheten søkt dispensasjon

KORSDEBATT: Nabo klaget på det «sjenerende» lyset fra nye Skauen kirke i Skien. Nå ber menigheten om dispensasjon fra kommuneplanen for å beholde det.

I kirketårnet på nye Skauen kirke henger et lysende kors. Nå er lysstyrken skrudd ned til 25 prosent etter at en beboer i området klaget det «sjenerende» uttrykket inn til Skien kommune.

Det skriver Telemarksavisa.

– Det lysende korset er sjenerende fordi vi lever i et boligområde med et mangfold av livssyn. Og det virker provoserende fordi det er dominerende og lyser opp 24 timer i døgnet, het det i klagen til byggesaksenheten.

Etter klagen fikk menigheten, som er en del av Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (Delk), beskjed om å søke om dispensasjon fra arealdelen av kommuneplanen. Det måtte skje innen utgangen av 2021 for å kunne bevare belysningen, ifølge TA.

Som sagt, så gjort.

– Riktig styrke

I redegjørelsen skriver arkitektkontoret Børve Borchsenius Arkitekter AS at menigheten ønsker at korset skal være synlig i mørket «blant annet for å synliggjøre at dette er et kirkebygg».

Dessuten har lysstyrken blitt skrudd ned, gjengir TA fra dokumentet.

– Nåværende lysstyrke er ikke dominerende, men markerer korset, uten at det virker sjenerende i forhold til omgivelsene eller trafikken i området. Det virker derfor som det nå er kommet fram til en riktig lysstyrke, som tiltakshaver vil beholde, heter det fra Børve Borchsenius Arkitekter AS.

Dette er saken

Naboen som først klaget det lysende korset inn til kommunen, understreket at det ikke var selve lyset som var plagsomt, men symbolikken som stråler ut av det.

Kirketårnet er cirka ti meter høyt, og selve korset rundt to meter.

– For oss er det hele symbolet vårt håp og vår tro. Det er derfor vi ønsker å løfte det fram, sa prest Fred Arve Fahre til Telemarksavisa.

KORS: – Målet vårt er å gjøre det som skal til for at vi fortsatt skal ha et opplyst kors på kirken, sier Fred Arve Fahre, prest i Skauen kirke i Skien.

I Plan- og bygningsloven og kommuneplanens arealdel heter det blant annet at «Lysreklame ikke [må] oppføres, med unntak av i områder regulert til forretninger, og ellers i områder som kommunen har bestemt».

Og videre: «Lysreklame som er til sjenanse for boliger tillates ikke».

At det omstridte korset på Skauen kirke skulle lyse, ble ikke spesifisert i byggesøknaden, ifølge byggesakssjefen i Skien kommune. Det burde menigheten ha gjort, har han sagt til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion