Religion

Vil ikke ha forbud mot «å undertrykke seksualitet»

KONVERTERINGSTERAPI: Et firkløver av konservative, lutherske organisasjoner har gått sammen om høringssvar om konverteringsterapi. De mener det er forskjell på å «undertrykke» og «utslette» ens seksualitet.

– Jeg håper at sjansen for at vi blir lyttet til er større når vi går sammen, sier Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

De har levert et høringssvar sammen med Normisjon, Indremisjonsforbundet (ImF) og Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (Delk) til foreslått regulering av konverteringsterapi, sendt ut fra Kulturdepartementet.

Bertil Andersson, tilsynsmann i Delk, forteller at samarbeidet startet med en e-post-utveksling mellom toppene i organisasjonene. De fant etter hvert ut at de var såpass enige at de kunne levere et samlet høringssvar.

Det var Ottosen i NLM, sammen med Kjell Granerud i Normisjon, som skrev det første utkastet til høringssvaret.

«Vi stiller oss skeptiske og spørrende til behovet for å regulere konverteringsterapi i dagens Norge», skriver de innledningsvis.

---

Konverteringsterapi

  • Definisjonen av konverteringsterapi i høringsnotatet:
  • «Behandlingslignende handlinger som har som formål å få en annen til å endre eller fornekte [ev. undertrykke] sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet».
  • De fire organisasjonene skriver at konverteringsterapi, så langt de vet, ikke har foregått i deres sammenhenger, gitt definisjonen ovenfor.

---

– Viktig å skjelne

I definisjonen av hva konverteringsterapi er, foretrekker firkløveret at «utslette» brukes istedenfor å «fornekte» og særlig istedenfor «undertrykke» seksualitet.

Å «utslette» seksuell orientering er mer voldsomt enn å undertrykke «undertrykke» seksuell orientering. Det siste mener Ottosen er vanlig i kristen sammenheng og i samfunnet forøvrig.

– De aller fleste mennesker må utøve en eller annen form for selvkontroll. Og siden vi har et kristent grunnlag, er kanskje denne tanken enda mer sentral hos oss.

Ualminnelig seksualmoral

– Kritikken mot det standpunktet er vel at noen får leve ut sin seksuelle orientering innenfor rammene av for eksempel et ekteskap, mens andre ikke får leve det ut i det hele tatt?

– Vi respekterer at mange er negative til vår seksualmoral, som er at rammen for all seksuell aktivetet skal være innenfor ekteskapet mellom mann og kvinne. Det oppfattes åpenbart som temmelig snevert i den sekulære verden.

Men Ottosen mener spørsmålet handler om hva som bør forbys. Ikke hva andre liker eller misliker.

– Det blir å gå for langt å hevde at vi står på lovens grense hvis vi, for eksempel i sjelesorg, kommuniserer vårt seksual-moralske standpunkt til mennesker.

KGB-tilstander?

Også Frimodig kirke, et konservativt nettverk innenfor Den norske kirke, har levert høringssvar. De «advarer mot KGB-lignende tilstander». KGB var etterretningstjenesten og sikkerhetspolitiet i Sovjetunionen.

– Frykter dere virkelig KGB-tilstander?

– Det er en spissformulering. Poenget er at vi frykter hvordan håndhevelsen av loven kan bli, svarer Sverre Elgvin Lied styreleder i Frimodig kirke.

Han er bekymret for at loven kan skape en kultur for frykt og «angiveri».

– Alle fra pastorer, frivillige og foreldre må tenke gjennom hva de frimodig kan si om sin kristne tro. De vil ha i bakhodet hva som kan skje hvis de ordlegger seg feil. Hvis den frykten blir reell får den konsekvenser for trosfriheten.

Sverre Elgvin Lied

Helse eller kultur?

I høringssvaret reagerer Frimodig kirke på at Kulturdepartementet har ansvaret for lovforslaget. De mener det burde ligge hos Helse- og omsorgsdepartementet.

– Jeg synes det er veldig snodig. Det må være helsefaglige vurderinger som legges til grunn for en slik tematikk, mener Lied.

– Det er antakelig uttrykk for et ønske om å innpassere tematikken på linje med likestilling og inkludering. Lobbyorganisasjoner, som for eksempel Fri, ønsker å løsrive kjønnsdysfori fra behovet for psykologisk utredning.

Inge Alexander Gjestvang, leder i Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, har følgende å si om den påstanden:

– FRI har ingen myndighet til å diktere hvilke saker som behandles av hvilket departement, skriver han i en e-post til Vårt Land.

Samtidig viser han til at WHOs definisjon av kjønnsdysfori ikke lenger regnes som en psykiatrisk diagnose, men noe som av og til krever medisinsk behandling.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion