Religion

Her vil de ansette Norges eneste sykehushumanist – sponset av Human-Etisk forbund

SYKEHUS: – Både pasientene, de pårørende, og vi trenger et slikt tilbud, sier sykehusprest ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

– Vi skal rette oss mot alle pasienter, ikke kun de som er medlemmer av Den norske kirke. Da trenger vi god bredde, slik at vi kan møte de som vil møte oss, sier Ingun Fossland.

Hun er sykehusprest ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), og leter nå etter humanist til sykehusets preste- og samtaletjeneste.

Sykehushumanisten skal være et alternativ til sykehusprestene, og skal blant annet ha eksistensielle samtaler med pasienter og pårørende, seremonier, bidrag i krisearbeid, og veiledning og samtaler med ansatte.

– Vi ser at både vi, pasientene og de pårørende trenger et slikt tilbud, sier Fossland.

Lønnskostnadene dekkes av Human-Etisk forbund (Hef), opplyser organisasjonen selv.

Et supplement, ikke en erstatning

I Forsvaret ble den første felthumanisten ansatt i 2017. I august 2019 ble det ansatt studenthumanist ved Høgskulen i Volda, og siden da har det blitt tilsatt studenthumanist også i Trondheim og i Oslo.

Preste- og samtaletjenesten ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har tre stillinger i Tromsø, og én i Harstad. Fossland understreker at Norges første sykehushumanist ikke skal erstatte en sykehusprest, da stillingen i første omgang kun er en to års prosjektstilling. Men Hef har vært tydelige på at de ønsker å etablere en permanent ordning, både ved UNN og andre av landets sykehus.

– Human-Etisk forbund er senderorganisasjon, på samme måte som Den norske kirke er sykehusprestenes senderorganisasjon. Men humanisten skal ikke jobbe med å fremme organisasjonen i sykehuset, men med å møte menneskers åndelige behov, sier Fossland.

Hun har opplevd dialogen med organisasjonen som respektfull og konstruktiv.

– Også Hef har vært tydelig på at de ikke vil drive noen konkurranse om sjelene. De har vist stor respekt for ansvaret som er gjort av generasjoner av sykehusprester, sier Fossland.

Utlysningen, som har søknadsfrist 3. mai, søker etter en kandidat med minst tre års høyere utdanning innenfor humanistiske fag som filosofi, antropologi, pedagogikk eller psykologi. Det kreves ingen formell autorisasjon eller spesialistgodkjenning. Men søkere skal ha kjennskap til Human-etisk forbund og helse- og sykehussektoren, og gjerne erfaring med samtaler, undervisning, veiledning og flerkulturelt arbeid.

Human-Etisk Forbund oppfører seg som et sekulært presteskap med myndighet til å bestemme over andre menneskers gravferd, mener HEF-hovedstyremedlem, Hans Christian Nes.

Et pilotprosjekt

Hans Christian Nes, sjef for livssynsavdelingen i Human-Etisk forbund, sier at de håper prosjektet vil bane vei for lignende samarbeid andre steder.

– Vi ønsker at flere helseforetak skal se at dette er en riktig prioritering, og styrke tjenesten. Det er lettere å få til om vi får gjennomført et vellykket prosjekt, heller enn å sitte på utsiden. Vi har hatt godt samarbeid med sykehusprestene, og er takknemlig for at de tar oss inn og lar oss dra nytte av den tilliten de har opparbeidet.

I en en tidligere versjon av denne artikkelen stod det at dette er første gang et norsk sykehus ansetter sykehushumanist. Det riktige er at det er andre gang dette skjer. St. Olav hospital i Trondheim hadde humanistisk samtalepartner ansatt fra 2015 til 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion