AUF-LEDEREN:

Støttegruppe-leder: Vi glemmer aldri dem som ble drept

Det er viktig å fortelle historien om 22. juli-angrepene for ikke å glemme dem som ble drept. Dette sa leder for støttegruppen etter 22. juli, Lisbeth Røyneland i sin tale onsdag formiddag.

Bilde 1 av 2

I sin tale snakket hun blant annet om det nye 22. juli-senteret i Teatergata i Oslo.

– Samtalene må føres videre

– Historien etter 22. juli er viktig å fortelle for ikke å glemme de vi mistet og som trøst for sorg og savn. Kunnskap, sammen med engasjement og empati, er vårt fremste forsvar mot hat og vold. Derfor er det så viktig å videreføre samtalen om 22. juli, sier Røyneland.

– Det er ingenting som er så sterkt som å høre vitner fortelle om opplevelsene fra 22. juli, både i senteret og i Hegnhuset på Utøya, fortsatte hun.

Oslo 20200722. 
Tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg til stede ved regjeringskvartalet under markeringen av at det er ni år siden terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, var til stede ved regjeringskvartalet under markeringen onsdag. Han var leder for Ap og statsminister i Norge da terroren rammet 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix 

Statsminister: Ord kan hjelpe på en vanskelig dag

Vi må hver dag kjempe for de verdiene terroristen ville ramme, understreket statsminister Erna Solberg (H) i sin tale på 22. juli-markeringen.

– Å markere denne dagen er alltid tungt, sa Solberg i sin tale. Men ordene kan hjelpe et stykke på veien, mener hun.

– Vi gjentar ordene «aldri mer» for å minne oss selv på løftet vi ga: At vi hver dag skal kjempe for de verdiene terroristen ville ramme. 22. juli minner oss om at liv kan stå i fare når hatet får stå uimotsagt, understreket hun i talen, der hun også viste til angrepet i fjor der høyreekstreme Philip Manshaus drepte sin stesøster og gikk til angrep på en moské.

Ordene er ekstra viktige

– Vi vet at hatytringer, konspirasjoner og fremmedfrykt lever i det norske samfunnet. Da er ordene vi bruker ekstra viktige, framholder statsministeren.

– Vi må gjøre det vi kan for å hindre at historien gjentar seg. Da må vi fortelle om angrepene. Vi må diskutere. Og vi må debattere, sier Solberg.

Oslo 20200722. 
AUF-leder Ina Rangønes Libak taler når Den nasjonale støttegruppen og AUF holder en markering fra Regjeringskvartalet. Det er ni år siden terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya. På grunn av korona blir det en dempet markering av angrepet som tok 77 liv.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
AUF-leder Ina Libak taler på markeringen ved Regjeringskvartalet onsdag. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix 

AUF-lederen: Hat tar liv

AUF-leder Ina Libak holdt en appell foran minnesmerket med navnene til alle de 77 som ble drept av terroristen Anders Behring Breivik for ni år siden.

– Hat tar liv. Men vi vet at den beste motgiften mot hat er kjærlighet, håp og fellesskap, sa Libak, som selv ble skutt fire ganger på Utøya.

LES MER: AUF-leder Ina Libak skriver i Vårt Land: Skuddhullene på Utøya

Hyllet heltene i Al Noor-moskeen

Hun vektla kampen mot høyreekstremt tankegods som fortsatt pågår i dag, og hyllet heltene som overmannet angriperen i Al Noor-moskeen i Bærum i fjor.

Terrorangrepet 22. juli var ikke bare et resultat av én gal manns handlinger, sa Libak.

– Det var et målrettet, høyreekstremt terrorangrep basert på tankegods som fikk vokse fram og som fortsatt finnes i samfunnet rundt oss.

LES MER:

Forsker: Det viktigste kirken gjorde var å åpne dørene

22. juli overbeviste ham om å bli prest

Kvinner, skeive og homofile i AUF får mest hets og trusler

• Polititillitsvalgt: Beredskapen er svekket utenfor byene

---

22. juli

  • 77 personer ble drept og rundt 90 såret i terrorangrepene i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud 22. juli 2011.
  • 69 personer ble drept i skytemassakren på Utøya. 60 ble såret.
  • 8 personer ble drept i bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet. Rundt 30 ble såret.
  • Den 950 kilo store bomben gjorde omfattende skader på flere av regjeringsbygningene.
  • Høyreekstremisten Anders Behring Breivik, som i 2017 endret navn til Fjotolf Hansen, er dømt til 21 års forvaring for angrepene.

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter