Nyheter

Populist i nye klær – identitære på frammarsj

I Nederland stiger en dresskledd, intellektuell høyrepopulist fram. Partiet han leder fosset fram i lokalvalget.

Thierry Baudet er 36 år, har ­studert statsvitenskap og juss, og var kommentator i en økonomi­avis og innholdskonsulent for et politisk talkshow. Han kaller seg selv Nederlands viktigste ­intellektuelle stemme.

Baudet leder Forum voor ­Democratie (FvD), Nederlands 
nye høyrepopulistiske ­parti. 
FvD ble størst ved ­provins­valget i mars, med 15,4 prosent av ­stemmene, til tross for at de for kun to år siden lå ­under 2 
prosent i ­parlamentsvalget.

LES MER: – Vær på vakt når de politiske kameleonene skifter farge

Anti-elitære

FvD skiller seg fra den mer kjente Geert ­Wilders og hans parti PVV. Anti­islam­ismen er ikke like frem­tredende, men Baudet snakker høyt om kamp mot innvandring, og mot EU. Partiet har opprettet et nettsted der nederlendere kan melde fra om politisk korrekt indoktrinering i skolen.

Baudet kaller det grønne ­skiftet elitenes nye religion, og raser mot den venstre­vridde ­infiltreringen av mediene. Sam­tidig er han blitt en medie­yndling.

– Han har en helt annen stil enn Geert Wilders. Mens Wilders var lite villig til å snakke med pressen, og henvendte seg mest til sitt eget publikum via Twitter, er Baudet opptatt av medieoppmerksomhet, sier Carline Tromp, nederlender og redaksjons­sekretær i Klassekampen.

LES MER: Ytre høyres «vennlige» ansikt

Latininnlegg

Tromp sier B­audet bruker media smart:

– Han har kommet med flere stunt i parlamentet, han har stilt opp i kamojakke for å holde innlegg, og holdt innlegg på latin, forteller hun.

De identitære miljøene i ­Nederland har omfavnet ­Baudets parti. Men FvD har vært ­forsiktige med å gjengjelde tilnærmelsene. Partiledelsen ­avviser beskyldningene om at de er fascistiske, eller identitære.

– De navigerer i et ullent landskap. Det er alltid ­vanskelig hvor mye ansvar man skal ta for at identitære kaller ­Baudet sin mann. Det er en helt åpenbar lenke mellom FvD og ­identitærbevegelsen den veien, mens Baudet bruker hunde­fløyter for å flørte med ­miljøet uten å kunne tas på det, sier Tromp.

LES MER: – De vil endre hvordan folk tenker

Merkelapper

Identitær­bevegelsen er en europeisk ­bevegelse som oppstod i ­Frankrike i 2002. Den ­definerer seg som patriotisk og konservativ. Andre beskriver den som radikalt høyrepopulistisk, ­anti-innvandring, rasistisk, anti-­islamsk, anti-muslimsk, ny-­fascistisk, høyreekstrem og nynazistisk. Men bevegelsens medlemmer avviser slike merke­lapper. De hevder at de kun er mot «masseinnvandring» og «multikulturalisme».

LES MER: Vil sende flyktningene tilbake til Nord-Afrika

Gaver

Etter terroraksjonen på New Zealand i mars har søke­lyset blitt rettet ekstra sterkt mot identitærbevegelsen. ­Mannen som er pågrepet for angrepet på to ­moskeer i byen Christ­church, donerte flere ganger penger til identitære i 2017 og 2018, ­ifølge den østerrikske avisa Der ­Standard.

Brenton Tarrant ga i 2017 fire ganger pengegaver for til sammen 2.200 euro til den franske ­gruppa Generation ­Identitaire, som er sterkt innvandringsfiendtlig. Han ga også 1.500 euro til Martin ­Sellner, ­lederen for den øster­rikske identitær­bevegelsen. Sellner innrømmer at han fikk pengene, men nekter for å ha hatt kontakt med Tarrant.

Østerrike, som i dag har en høyrekoalisjon som også ­omfatter det høyreradikale Frihetspartiet, etterforsker nå ­identitærbevegelsen for å se om den må kalles en terrororganisasjon som bør forbys.

LES MER: Feira Hitler med festival

Nektes innreise

Martin Sellner, som regnes som en av de mest fremtredende i bevegelsen internasjonalt, ble nylig nektet innreise til USA. Forklaringen var at han skal ha mottatt penge­bidrag fra Tarrant. Tidligere er Sellner blitt nektet innreise til Storbritannia.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter