Nyheter

Jager gudsbespottere

Pakistans myndigheter ber Facebook om hjelp for å identifisere folk som driver blasfemi i sosiale medier.

Pakistan har bedt Facebook sende representanter for å stoppe Facebook-brukere som legger ut «blasfemisk innhold» på sosiale medier, melder BBC.

Facebook har ennå ikke svart på kravet. I en uttalelse sier de at de er opptatt av å «beskytte privatliv og rettighetene til våre brukere».

LES OGSÅ: TV-show stengt, anklaget for blasfemi

«Utilgivelig»

Blasfemi er et følsomt og brennhett tema i Pakistan. Sist uke støttet statsminister Nawaz Sharif at det ble slått hardt ned på blasfemi i sosiale medier. På Twitter beskrev han gudsbespottelse som en «utilgivelig krenkelse». Tidligere i mars demonstrerte flere hundre islamstudenter i Islamabad for at myndighetene skal ta dem som driver blasfemi i sosiale medier.

Pakistans er et islam-dominert land, og blasfemi forstås i hovedsak som krenkelse av profeten Muhammed eller Koranen.

I 2010 stengte myndighetene Facebook på grunn promotering av kampanjen «Everybody Draw Mohammed Day». Dom i en rettsinstans åpnet den sosiale plattformen igjen.

LES OGSÅ: Blasfemi er angrep på den muslimske kropp og sjel

FBI-samarbeid?

Myndighetene ønsker å samarbeide med amerikanske FBI og lederne for de ulike sosiale plattformene, sa innenriksminister Chaudhry Nisar forrige uke.

– Facebook og ande som tilbyr slike tjenester skal dele informasjon om folkene som står bak det blasfemiske innholdet med oss, sa han ifølge avisen Dawn.

LES OGSÅ: Kristent par dømt til døden

Angiveri

Flere etterretningsbyrå i Pakistan har fått ordre om å jakte blasfemikerne. En som leder ett av byråene har åpent bedt folk rapportere folk som sprer blasfemisk innhold.

Det er ikke klart hvilke innhold det er snakk om, men tidligere anklager har handlet om beskrivelser av profeten Muhammed og sitater fra Koranen, melder BBC.

Fem pakistanske bloggere som er anklaget for blasfemi er nå savnet. Frykten blant menneskerettsarbeidere, journalister og bloggere har økt etter flere svertekampanjer mot opposisjonelle stemmer i Pakistan. Her brukes blasfemilovene aktivt, ifølge Amnesty International.

LES OGSÅ: Blasfemi-forsvarer drept i Pakistan

Legitimerer vold

De som kommer med trusler mot andre religiøse og i verste fall dreper dem, finner støtte i landets blasfemilover, skriver Amnesty International i en rapport som kom før jul.

«Det er overveldende bevis om at Pakistans blasfemilover krenker menneskerettigheter og oppmuntrer folk til å ta loven i egne hender», står det i rapporten.

Folk som anklages for blasfemi har ofte problemer med å bevise sin uskyld. Mennesker blir fengslet og stilt for retten uten at saken blir etterforsket. Selv etter å ha blitt frikjent i rettssystemet, blir mennesker truet.

LES OGSÅ: Risikerer å bli hengt for blasfemi

De svakeste

Dommere og advokater er også utsatt for trusler og arbeider i frykt for å bli utsatt for vold. Det hindrer dem i å utføre sitt arbeid upartisk, ifølge Amnesty-rapporten.

Blasfemilovene hindrer også Pakistan i å oppfylle sine forpliktelser på menneskerettighetene. Både religions- og ytringsfriheten krenkes.

Lovene rammer de svakeste i samfunnet – barn, utviklingshemmede, fattige og de som tilhører religiøse minoriteter.

LES OGSÅ: Anklaget for blasfemi, funnet død

Rimsha Masih

Rapporten trekker fram historien om Rimsha Masih, en kristen jente med lærevansker som ble anklaget av en imam for å ha brent sider fra Koranen da hun var 14 år gammel. Rettssaken pågikk i tre måneder før hun ble fri. Da hevdet Høyesterett at hun hadde blitt anklaget uten grunn, og lavere rettsinstanser hadde latt seg bruke av folk med «bakenforliggende motiv».

Rimsha Masih og familien flyktet senere til Canada, der de fikk asyl.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter