Religion

TV-show blasfemi-stengt

En pakistansk talkshow-vert er tatt av skjermen av myndighetene, anklaget for å komme med livsfarlige blasfemianklager mot aktivister for religiøs toleranse.

Det populære showet til den strengt religiøse TV-verten Aamir Liaquat Hussain, har fått sendeforbud etter at de pakistanske myndighetene for medieregulering mener han har kommet med hatefulle ytringer gjennom sine anklager om blasfemi.

Liaquat Hussain skal i programmet på Bol TV ha kommet med flere uttalelser som angriper fem pakistanske, liberale aktivister som tidligere denne måneden forsvant. De fem har stått opp mot religiøs intoleranse, og forsvinningene settes i sammenheng med deres kritikk blant annet mot landets strenge blasfemilover.

Hatefulle ytringer

Ifølge myndighetene har Hussain i sitt show «forsettlig og gjentatte ganger kommet med uttalelser og påstander som (er) ensbetydende med hatefulle ytringer, nedsettende bemerkninger, oppfordring til vold mot borgere, samt spredd beskyldninger om å være mot staten og mot islam».

De livsfarlige anklagene skal ha vært rettet både mot de fem forsvunne aktivistene, og mot liberalere som har forsvart dem. Blasfemi regnes som en kriminell handling i Pakistan, og ytringer som spotter profeten Muhammed kan straffes med dødsstraff.

De fem forsvunne aktivistene er den venstreorienterte professoren Salman Haider, de liberale bloggerne Waqass Goraya, Aasim Saeed og Ahmed Raza Naseer, samt Samar Abbas som leder en antiekstremistisk aktivistgruppe i Karachi.

LES MER: Norsk blasfemi-støtte

Drapstrusler i sosiale medier

Forsvinningene tidlig i januar – som ingen grupper har påtatt seg ansvaret for – har ført til voldsomme kampanjer mot de fem. Både på Facebook, Twitter og andre sosiale medier blir de anklaget for blasfemi, noe som har utløst en rekke drapstrusler.

En av de første blasfemianklagene skal ha kommet på det pakistanske forsvarets Facebook-side, angivelig fra en anonym poster. Familiene til de fem har på en pressekonferanse advart mot den ondsinnede og skadelige kampanjen.

En gruppe som kaller seg Pakistans Sivilsamfunn har innlevert en klage til politiet mot de savnede mennene, der de krever at de må straffes for å ha fornærmet profeten Muhammed. Andre aktivister har engasjert seg til støtte for de fem og for økt religiøs toleranse.

Blasfemi-kritisk guvernør drept

Pakistan har vært rystet av flere store blasfemisaker. Etter at den kristne fembarnsmoren Asia Bibi i november 2010 ble dømt til døden for angivelig å ha spottet profeten Muhammed, engasjerte guvernør Salman Taseer i Punjab-provinsen seg for å benåde henne. Samtidig etterlyste han i et TV-intervju en kritisk gjennomgang av landets blasfemilovgivning.

Det skulle koste den liberale guvernøren livet. Den 4. januar 2011, da Taseer kom tilbake til bilen etter å ha møtt en venn til lunsj, ble han truffet av 27 kuler fra et AK-47-automatvåpen, avfyrt av hans egen livvakt, politimannen Malik Mimtaz Qadri. Qadri innrømmet at motivet for drapet var Taseers uttalelser om blasfemilovene og Asia Bibi-saken. Mange i Pakistan hyllet drapsmannen, som i oktober 2011 ble dømt til døden.

LES MER: Drapet på guvernøren

Drepte uskyldige kristne

I november vakte det oppsikt da en pakistansk antiterrordomstol dømte fem personer til døden for drapene på et kristent ektepar som var blitt feilaktig anklaget for blasfemi.

Ekteparet ble brent til døde av en lynsjemobb i byen Kot Radha Kishan i Punjab-provinsen i 2014. De to hadde da først blitt feilaktig anklaget for å ha kastet sider fra Koranen i søpla, og dermed vanæret muslimenes hellige bok.

Over 100 personer ble siktet i saken, men en domstol i Lahore frifant 90 av dem, deriblant eieren av ovnen der ekteparet ble brent til døde. I tillegg til de fem personene som ble dømt til døden, ble ytterligere åtte personer dømt til to års fengsel.

LES MER: Blasfemisak mot kristen guvernør

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion