Religion

Risikerer
 å bli hengt 
for blasfemi

Torsdag starter ankesaken som kan føre til at en pakistansk kvinne for første gang blir henrettet for blasfemi. Selv frikjennelse kan bety livsfare.

Den kristne fembarnsmoren Asia Bibi ble i november 2010 dømt til døden for angivelig å ha fornærmet profeten Muhammed i juni året før. Mye tyder på at anklagene er falske.

Etter mer enn sju års fengsel, etter det som er den første dødsdommen mot en pakistansk kvinne for blasfemi, kommer ­ankesaken omsider opp i pakistansk høyesterett i morgen. Det blir den 51 år gamle kvinnens siste sjanse til å unngå dødsstraff.

Blir frikjent?

Utfaller er usikkert. Ifølge Sajid Christopher Paul, grunnlegger av og leder for pakistanske Human Friends Organization (HFO), er imidlertid kvinnens advokat optimist og tror Bibi vil bli kjent uskyldig og satt fri.

HFO arbeider for å redde og hjelpe blasfemiofre i Pakistan. De har fulgt opp både Bibi i fengselet og hjulpet familien med ­bosted, mat og medisiner. Hun sitter isolert på dødscelle, men skal være ved god helse og får besøk av familie og advokat.

– Vi håper og tror på frifinnelse, men ingenting er sikkert. Kravene til bevis er strengere i den øverste rettsinstansen, og sikkerhetstiltakene er strengere. Dermed er press fra ekstremister mer under kontroll enn i lavere rettsinstanser, sier Kristin Storaker, rådgiver for menneskerettigheter i Stefanusalliansen, som samarbeider med HFO.

LES OGSÅ: I disse landene får færrest barn gå på skole

Følg oss på Facebook og Twitter!

Krangel

Saken mot den da 44 år gamle Asia Bibi startet da den kristne kvinnen i juni 2009 havnet i en krangel med noen muslimske kvinner hun arbeidet med som bærplukker. Kvinnene mente Bibi som kristen var uren, og at hun derfor ikke burde drikke vann fra koppen de delte.

I etterkant av krangelen anklaget de Bibi for å ha fornærmet profeten Muhammed med å ha sagt: «Min Jesus døde for meg. Hva har Muhammed gjort for dere?» Bibi har benektet å ha begått blasfemi mot profeten, og hevder anklagene fra kvinnene var en hevnaksjon.

Sterkt press

Pakistan har en av verdens strengeste blasfemilovgivninger. Det er derfor sterkt press på dommerne før avgjørelsen i landets mest profilerte blasfemisak. Den omstridte saken har tidligere utløst både drap og massive demonstrasjoner, med høylydte krav om at dødsdommen må fullbyrdes.

– Utfallet vil vise om Pakistan kan gjenvinne noe av den tilliten de har tapt internasjonalt i ­saker om tros- og ytringsfrihet. Det kan bli store demonstrasjoner utenfor rettslokalet. Vi forventer at pakistanske myndigheter gjør alt for å sikre livene til Asia Bibi, dommere og andre som er i fare dersom hun blir frikjent, sier Storaker.

Sharia

Pakistan sluttet seg i 2010 til FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, men reserverte seg mot artikkel 18 om religionsfrihet, som de vil tolke ut fra shariarett.

Ifølge Sajid Christopher Paul i HFO har økende islamsk ­radikalisering ført til at religiøse ­minoritetsgrupper i Pakistan de ti siste årene er blitt utsatt for stadig vold, forfølgelse og drap.

– Nesten annenhver dag blir noen anklaget for blasfemi. I Pakistan trenger du ikke bevis for å anklage noen for blasfemi, og ofte tar mobben saken i egne hender, sier Paul.

LES OGSÅ: Omstridt svensk Mitt kors-kampanje blir bok

Ønsker asyl

Stefanusalliansen mener det eneste reelle ­alternativet etter en eventuell frikjennelse for Bibi Asia, er at hun og familien får asyl i et trygt land. De tror sjansen er minimal for at hun kan unngå å bli drept i hjemlandet.

– Vi oppfordrer norske myndigheter til følge opp målsetninger om å kjempe for trosfrihet og beskyttelse av religiøse minoriteter, gjennom å tilby familien asyl i Norge, sier Kristin Storaker.

LES OGSÅ: Angela Merkel støtter kravet til etiopiske demonstranter; mer frihet og anklager regimet for å undertrykke landets største folkegruppe oromo-folket

Lover sikkerhet

Ifølge Sajid Christopher Paul i HFO har myndighetene lovet å ivareta sikkerheten etter domsavsigelsen:

– Jeg møtte nettopp menneskerettighetsminister Kamran Michael. Han forsikret oss om at myndighetene vil sørge for full sikkerhet for Asia Bibi og familien hennes, og at myndighetene i Pakistan vil hjelpe dem å forlate landet på en trygg måte.

LES OGSÅ: Skarp opptrapping av konflikten vest i Myanmar

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion