Nyheter

Åpen folkekirke har kyrkjemøte på kafé

Åpen folkekirke brukar all ledig tid på å samle kyrkjemøtegruppa for å meisle ut strategien.

TRONDHEIM: - Hallo, godt å sjå deg.

Kristin Gunleiksrud Raaum, nestleiar i Kyrkjerådet og styremedlem i Åpen folkekirke (ÅF), kjem ut frå kafeen Somma i Nordre gate i Trondheim og helsar leiar i Gard Sandaker-Nielsen, leiar ÅF og Oslo bispedømmeråd velkomen til kyrkjemøtebyen.

Sandaker-Nielsen rakk akkurat ikkje fram til kafémøtet, som fann stad i timane før Kyrkjemøtet 2016 opna med gudsteneste i Nidarosdomen.

LES MER: Kirketopp gikk i strupen på regjeringens asylpolitikk

Stilte med eigne lister

Årets Kyrkjemøte er historisk på fleire måtar. For første gong stiller ein kyrkjeleg organisasjon med ei stor gruppe delegatar. Fram til kyrkjevalet i fjor blei alle valt på felleslistene i bispedømmeråda.

Det blei endra då Åpen folkekirke blei skipa i god tid før valet og stilte lister i 9 av 11 bispedømme. Det er medlemmene i bispedømmeråda som utgjer Kyrkjemøtet.

LES OGSÅ: Tviler på om homofili-avklaring gir ro i kirken

– Må bli samsnakka

ÅF gjorde eit brakval. Av 116 delegatar på Kyrkjemøtet er heile 46 frå den ferske kyrkjeorganisasjonen. Fordi fleire av delegatane har lite eller ingen røynsle frå arbeid i den kyrkjelege rådsstrukturen frå lokale sokneråd og bispedømmeråd hadde ÅF ei samling i februar for å drive opplæring. Difor var også mange ÅF-delegatar samla på kafe Somma onsdag føremiddag.

- Vi må bli samsnakka, vi må bli samde om kvar vi står i sakene som blir behandla på Kyrkjemøtet, forklarar Sandaker-Nielsen.

LES OGSÅ: Kulturministeren vil ikke love mer penger til kirken

Usikker på hva Kirkemøtet egentlig er? Sjekk vår interaktive grafikk.

– Treng all ledig tid

Programmet under Kyrkjemøtet er tettpakka. Frå morgon til kveld fram til tysdag skal store og viktige saker bli behandla i fagkomitear og i plenum før vedtak.

- Difor må vi bruke all ledig tid på gruppemøter, seier AF-leiaren.

Dette er heilt nytt på Kyrkjemøtet. Tidlegare har det vore uformelle fraksjonar som har funne saman for å sikre fleirtal i omstridde saker. No er Kyrkjemøtet delt i to grupper, ÅF med sine 46 delegatar og dei øvrige 70.

LES ALLE SAKENE OM KIRKEMØTET HER

Fastlagt strategi

Blant ÅF-delegatane er det dei som er spente på om alle kjem til å stemme i samsvar med fastlagt strategi. Det blir avgjerande korleis ÅF-leiinga klarar å få ut stemmeinformasjon når ordskifta rasar mot avsluttande voteringar; vil alle slutte lojalt opp om det som er avtalt på førehand? får Vårt Land høyre.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter