Politikk

Kirketopp gikk i strupen på regjeringens asylpolitikk

– Det er inhumant å gjøre kravene til familiegjenforening enda strammere, sa Svein Arne Lindø i sin siste tale som leder av Kirkerådet.

TRONDHEIM: – Barns beste blir ikke ivaretatt. Det bør ikke være et mål i seg selv å ha Europas strengeste flyktningpolitikk, understreket kirkerådsleder Svein Arne Lindø i sin tale ved åpningen av Kirkemøtet onsdag ettermiddag.

– Vi mener det er inhumant å gjøre kravene til familiegjenforening enda strammere, sier Lindø til Vårt Land.

Han benyttet sin åpningstale til å kommentere den aktuelle situasjonen om norsk flyktningpolitikk.

Har fått massiv slakt

Til tross for massiv slakt av departementets høringsforslag til strengere innvandringspolitikk fra så godt som alle de 90 høringsinstansene, la statsråd Sylvi Listhaug og regjeringen tirsdag fram sitt forslag til Stortinget – med de fleste kontroversielle forslagene intakt.

Lindø er skuffet over at regjeringen har tatt til følge så få av innspillene fra høringsrunden om innstramminger i asyl- og flyktningpolitikken.

Den norske kirke og mange andre kirkelige instanser og kristelige organisasjoner var blant høringsorganene som protesterte intenst mot høringsforslagene Listhaug presenterte i romjula.

– Tar ikke tilstrekkelig hensyn

«Forslagene fra departementet i utlendingsloven er omfattende og vil medføre kraftige innstramninger. Høringsnotatet gir tydelig uttrykk for at innstramningene går så langt som mulig. Vi er bekymret for at rettssikkerheten til den enkelte søker og for familier ikke blir ivaretatt med de foreslåtte lovendringene», skrev Kirkerådet i sin høringsuttalelse i februar.

Nå konstaterer Kirkerådets leder at regjeringen opprettholder forslag som blant annet «ikke tar tilstrekkelig hensyn til barn, mindreårige enslige asylsøkere og som strammer inn kravene for å få innvilget familiegjenforening».

Kritiserer skjerpede krav

Kirkerådet stiller seg uforstående til de skjerpede kravene for familiegjenforening ut ifra både menneskelige og samfunnsmessige vurderinger.

– Familien og familiemedlemmer er for de fleste den viktigste relasjon vi ønsker trygghet rundt og nærhet til. Vi mener det er inhumant å gjøre kravene til familiegjenforening enda strammere, utdyper Lindø overfor Vårt Land.

LES OGSÅ: Tviler på om homofili-avklaring gir ro i kirken

– Setter oss på prøve

Også kulturminister Linda Hofstad Helleland var innom flyktningsituasjonen i sin hilsningstale til Kirkemøtet onsdag ettermiddag.

Hun konstaterte at «vi står midt i etterkrigstidens største migrasjonsbølge».

– Norge beveger seg mot et større mangfold både kulturelt og verdimessig. Det er mye positivt i den nye flerstemtheten. Samtidig setter det oss på prøve. Som samfunn kan vi velge hvordan vi møter mennesker som kommer hit. Et større mangfold stiller oss overfor spørsmål om hvordan vi forvalter den kulturelle og religiøse arven vår. Når vi er trygge på vårt eget ståsted, kan vi ta frem det beste i oss og åpne våre fellesskap uten at frykten for det ukjente tar overhånd, mente statsråden.

LES OGSÅ: Kulturministeren vil ikke love mer penger til kirken

– Vil fortsette vårt engasjement

Svein Arne Lindø, som denne uka gir seg etter seks år som Kirkerådets leder, pekte på at Den norske kirke er en viktig samfunnsaktør og står for en betydelig del av Frivillighets-Norge.

– Vi vil fortsette vårt engasjement og være med på å ønske nye mennesker velkommen til lokalsamfunnene og slik bidra til god integrering og gode møter, forsikret han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk