Nyheter

– Uakseptabelt for journalister å holde andakt

Tomm Kristiansens andakter på P1 er uakseptabel rolleblanding, mener ekspert på presseetikk. Nå kan saken ende i Kringkastingsrådet.

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen reagerte i forrige uke på at NRKs utenriksreporter Tomm Kristiansen fikk holde morgenandaktene på NRK P1, når nyhetsreportere i samme kanal ikke kan bære religiøse symboler på skjermen.

– Dette er en journalistisk fagdiskusjon hvorvidt en medarbeider i et nyhetsmedium kan opptre for å promotere kommeriselle interesser, partier og livssyn, sa Brun-Pedersen til Vårt Land fredag.

LES OGSÅ: NRK sier nei til kors, men ja til andakt

– Uakseptabel rolleblanding

Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert på presseetikk, gir sin fulle støtte til HEFs pressesjef.

– Dette er en helt uakseptabel rolleblanding, sier han.

NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge, forsvarte andaktene med at de «ligger langt på siden av journalistens arbeidsoppgaver som utenriksreporter», og anså det derfor som uproblematisk. Bodahl-Johansen derimot er klar på at man må stille visse krav til journalistrollen.

– Jeg mener man som journalist ikke skal sette seg i en slik situasjon at lyttere, lesere eller seere kan tvile på din evne til å utvise uavhengighet til det som formidles.

LES OGSÅ: NRK-journalist bedt om å droppe korset

– Gjelder også i privatlivet

Bodahl-Johansen er selv oppvokst i bedehusmiljøet i Østfold og understreker at han hverken angriper retten til å tro, eller Kristiansens engasjement.

– Hadde det vært annerledes om Kristiansen hadde holdt andakt på et bedehus som privatperson og ikke i NRK?

– Nei. Noen vil mene det er et uakseptabelt krav, men jeg mener journalister skal være varsomme med å gå utover den rollen de har - også i privatlivet. Men det betyr ikke at man ikke skal få lov til å tro.

LES OGSÅ: Dette er NRK-vennlig korsbruk

Journalistisk integritet opp i Kringkastingsrådet

Torsdag holdes det møte i Kringkastingsrådet. Til fritanke.no sier rådssekretær Erik Berg-Hansen at saken kun vil bli tatt opp og nevnt, men at det ikke er lagt opp til noen omfattende drøfting i denne omgang.

Han utelukker imidlertid ikke at journalistisk integritet i NRK på et bredere plan kan bli satt opp som et eget tema i Kringkastingsrådet ved en seinere anledning.

LES OGSÅ: NRKs kors-nekt er greit

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter