Hvor mye er Trump god for? Ifølge det ledende finanstidsskriftet Forbes er det snakk om 4,5 milliarder dollar, eller i underkant av 40 milliarder kroner.
Som Rema-Reitan
Det er mye penger, men bare litt mer enn Norges nest rikeste mann, Rema-kjøpmann Odd Reitan, som ifølge Kapitals siste liste er god for 37 milliarder kroner. Og Trump er «bare» nummer 405 på Forbes sin liste over verdens milliardærer i fjor.
Ifølge en sammenligning som tidsskriftet The Economist har gjort, er eiendomskongen heller ikke et geni hvis målet er å få penger til å yngle. Avhengig av hvilke tre årstall man setter som startpunkt, så har Trumps formue i to av tre tilfeller vokst saktere enn utviklingen på den amerikanske børsen.
LES OGSÅ: Tror eiendomskongen tar Det hvite hus
Rik familie
Trump er uansett en av verdens mest kjente eiendomsbaroner. Han startet med god drahjelp fra faren Frederick Trump jr., som var blitt mangemillionær på eiendomsmarkedet gjennom bygging av leilighetsblokker i New York-bydelene Brooklyn, Queens og Staten Island.
Fred Trump hadde tyske forfedre, mens Donalds mor Mary MacLeod Trump stammet fra den skotske øyen Isle of Lewis.
Donald Trump arbeidet i farens eiendomsselskap, og bidro til sterk ekspansjon på 1970- og 80-tallet. Da var The Big Apple i elendig forfatning, og myndighetene lokket med enorme skattefordeler for å få Trump og andre entreprenører til å investere i byen.
LES OGSÅ: Slik vil Donald Trump styre
Ku Klux Klan
Farens ry kom igjen i søkelyset i forbindelse med at Trump i helgen nektet å avvise støtten han har fått fra David Duke, en kjent hvit nasjonalist og tidligere Ku Klux Klan-topp.
– Jeg vet ikke hvilken gruppe du snakker om. Du vil ikke at jeg skal fordømme en gruppe jeg ikke aner noe om, svarte Trump på CNN om den beryktede rasistorganisasjonen.
I fjor kom imidlertid en rapport fra 1927 for dagen, som viser at Fred Trump var en av sju menn som ble arrestert under et sammenstøt mellom 1.000 medlemmer av Ku Klux Klan og politiet i Queens i New York, noe sønnen har avvist som latterlig vås.
Kjente bygninger
Trump er blitt et kjent varemerke, også takket være tungt sprayet hårsveis, mangeårig TV-realityshow med 28 millioner seere på det meste, trofékoner, dyre skilsmisser og et utall friske uttalelser.
Han startet merkevarebyggingen for fullt i 1979, med byggingen av landemerket Trump Tower på Fifth avenue i New York. Fortsatt i dag er rundt halvparten av Trumps rikdom knyttet til eiendommer i noen kilometers omkrets på Manhattan. Bare rundt 7 prosent av virksomheten er utenfor USA.
LES OGSÅ: «Det nye er at de fattige er blitt synlige i valgkampen»
Beinhard forhandler
Kritikere påpeker at Trump-organisasjonen er relativt lite kompleks, og at den dermed sier lite om Trumps evne til å styre gigantforetagendet USA.
Han er imidlertid kjent for detaljert kunnskap om sitt imperium, og skal være en effektiv forhandler og en leder med evne til å ta raske beslutninger. Han skyr dessuten tungrodd byråkrati.
Trump har involvert sine tre eldste barn, Donald, Ivanka og Eric, sterk i driften.
Hvite hus neste?
Nå er spørsmålet om Trump får flytte fra sin Versaille-lignende luksus i Trump Tower på Manhattan – der han og hans slovenske kone Melania Knauss-Trump blant annet disponerer en luksusleilighet over tre etasjer til en anslått verdi av 900 millioner kroner – og til Det hvite hus.
I så fall har han lovet å legge forretningsinteressene helt til side. De skal overlates til en trust, på samme måte som tidligere søkkrike presidentkandidater som Mitt Romney og Ross Perot lovet.
Spørsmålet er om han lider samme skjebne, og aldri når helt fram til Det hvite hus. I så fall er det tilbake fra politikken til forretningsvirksomheten, noe Trump erkjenner «vil bli langt mindre spennende enn det jeg gjør nå».