Nyheter

Tror eiendomskongen tar Det hvite hus

Donald Trump kan komme til å avlegge eden som USAs 45. president i ­Washington fredag 20. januar 2017.

Først var realitykongen og eiendomsmogulen et friskt, men tilsynelatende kortvarig, innslag i starten på en ellers kjeldelig ­nominasjonskamp.

Deretter har en stadig mer uforutsigbar Trump bare økt forspranget, tross tallrike fornærmelser og oppsiktsvekkende uttalelser, som å stenge USA for alle muslimer.

Tirsdag vant Donald Trump flest delstater under supertirsdagen og befestet dermed sin posisjon som favoritt til å bli republikanernes presidentkandidat. Trump vant Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Virginia og Vermont.

LES MER: Amerikanerne tviler på at Trump er særlig religiøs

Ønsker skifte

– Jeg har lenge­ ment at han kan vinne hele valget. Etter to perioder med en president fra det ene partiet, er velgerne nesten uansett klare for maktskifte og noe nytt, sier ­seniorforsker Hilmar L. Mjelde ved Uni Research Rokkansenteret.

I moderne tid er eneste unntaket fra denne regelen da ­republikaneren George H.W. Bush tok over etter to perioder med partifellen Ronald Reagan.

Mange har stemplet Trump som en klovn, men etter supertirsdagen er han fortsatt sjef og stjerne i valgsirkuset, med reelle utsikter til å vinne republikanernes nominasjon.

Bortsett fra i Texas ledet Trump i går soleklart i alle delstatene idet velgerne gikk for å si sitt. På en nasjonal måling (CNN/ORC) blant de republikanske kandidatene fikk Trump nær halvparten av stemmene, med 49 prosent. Det var hele 33 prosentpoeng foran andremann, den litt mer moderate Marco Rubio.

LES MER: I USA må de tro på Gud for å bli valgt til president

Bredere støtte

Mjelde mener mye nå skal til for å snu den sterke valgvinden for «The Donald»:

– Tendensen er at Trump får økende oppslutning i de fleste grupper innad i det republikanske partiet, både blant kvinner og menn, moderate og konservative, og til og med blant latinamerikanske velgere, slik vi så under nominasjonsvalget i Nevada der han fikk 46 prosent av latino-stemmene, sier Mjelde.

Mye tyder nå på en duell mellom Hillary Clinton og Donald Trump 4. november. I så fall tror Mjelde at Trump vinner, slik at eiendomsmogulen kan starte arbeidsdagen i Det hvite hus 21. januar neste år.

– Trump vinner på sterk politikermisnøye blant amerikanere – ikke minst i den hvite arbeiderklassen – som føler at de ikke har fått del i framgang og økonomisk vekst. Mange føler USA har stagnert og at den amerikanske drømmen bare er en myte, sier Mjelde.

LES HELGE SIMONNES: «Det er en myte at evangeliske kristne i USA er høyrevridde»

Politikerforakt

Det ble antatt at Trumps mangel på politisk erfaring var hans store ulempe. I stedet har han surfet høyt på en økende forakt for politikere og Washington DC. Og Trump får dobbel effekt fordi han blir ansett som en tøff og effektiv forretningsmann som har oppnådd mye.

– Velgerne ønsker seg en handlekraftig leder som kan røske opp i ting og gjøre det bedre for USA. Mange tror at opprøreren Trump med sin erfaring i å drive store foretak, er rette mann, sier Mjelde.

Han påpeker at Trump er en pragmatiker uten noen ideologisk agenda – «a common sense conservative» – som tydeligvis kan si nesten hva som helst uten å skremme fra seg velgere. De tror uansett at han vil styre landet mer effektivt og gi amerikanerne bedre beskyttelse mot terror og innvandring.

LES MER: Derfor trollbinder valgsirkuset i USA hele verden

Høyrepopulisme

– Gjennom Trump har USA fått noe som minner om klassisk europeisk høyrepopulisme, med kjernepunkter som etnisk nasjonalisme og sterk vekt på lov og orden, sier Mjelde.

Han mener Trump framstår som en leder med autoritære trekk, uten selv å ha skapt denne amerikanske høyrepopulismen.

– Snarere er det denne populismen som har funnet ham, slik den konservative revolusjonen i USA fant sin frontfigur i Ronald Reagan på 1980-tallet, sier Mjelde.

Det påfallende er at velgerne ikke har skjøvet ham bort, selv etter hårreisende og langt på vei rasistiske uttalelser, der muslimer generelt er framstilt som en sikkerhetsrisiko, og der meksikanske innvandere er omtalt som kriminelle og voldtektsmenn.

Det store spørsmålet nå er om den ustyrlige Trump vil være i stand til å slå en av USAs mest erfarne politikere, Hilary Clinton, i den sannsynlige valgduellen 4. november. Mjelde mener all statistikk peker i retning maktskifte og en republikansk president.

– Det som kan bli avgjørende, er dersom Clinton taper den hvite industriarbeiderklassen til Trump. Dette er velgere som gjerne står i sentrum eller til venstre i økonomisk politikk, men lenger til høyre i sosialpolitikk og verdispørsmål. Nettopp her står Trump godt plassert: Han kan vinne de såkalte Reagan-demokratene og dermed hele valget, sier seniorforsker Hilmar L. Mjelde.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter