Nyheter

De fattige

Glem Trump og Hillary. Det virkelig nye er at de fattige er blitt synlige i amerikansk valgkamp.

Da jeg dekket den amerikanske valgkampen i 1992 var jeg et par morgener med og serverte frokost for hjemløse i en kirke ikke langt fra Capitol Hill i Washington DC.

Den sommeren hadde det vært store raseopptøyer i Los Angeles. Fattigdom og ulik behandling av hvite og svarte var blitt synlig igjen. Men i valgkampen var det ikke noe tema for verken den sittende presiden George Bush senior, utfordrer Bill Clinton eller den uavhengige Ross Perot. De satset alle på middelklassen.

LES MER: Nå tror også seriøse eksperter at Trump kan bli USAs neste president

Sosialisme

Heller ikke den fremadstormende kristne bevegelsen Christian Coalition var opptatt av de fattige. Tvert om – de fortalte meg at offentlig omsorg for fattige var gudfiendtlig sosialisme. Slikt skulle kirkene ta seg av.

Tolv år senere, i 2004, serverte jeg igjen frokost i samme kirke. Ingenting var forandret, bortsett fra at det var flere fattige. George W. Bush viste ikke mer interesse for de fattige og for de svarte enn hva faren hans hadde gjort, og demokratenes John Kerry hadde også andre ting på programmet.

LES MER: I USA må de tro på Gud for å bli valgt til president

Nytt engasjement

Men hos den utrettelige aktivisten på den evangeliske venstrefløy, Jim Wallis, møtte jeg en ny optimisme. Han trodde noe nytt var på gang blant unge kristne – et nytt bibelsk fundert engasjement for likhet – både mot fattigdom og mot rasisme.

Han var kanskje tidlig ute. Men denne nye bevegelsen vokste til. Den viste seg utenomparlamentarisk i Occupybevegelsen mot Wall Street. Og den viste seg i grasrotengasjementet for en presidentkandidat som lovet forandring.

Sanders

At Obama i liten grad har brakt forandring, har ikke gjort denne bevegelsen resignert. Tvert om har de samlet nye krefter, og funnet seg en ny kandidat: Den nokså usannsynlige hvithårede radikaleren Bernie Sanders.

Sanders blir nok ikke president. Men bevegelse bak ham kommer til å forandre amerikansk politikk.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter