Nyheter

Slik vil Donald Trump styre

Donald Trump går ikke til valg på et tradisjonelt partiprogram, men mye av det han foreslår er dramatisk.

Noen klare prioriteringer er å stanse ulovlig innvanding, øke returen av illegale innvandere fra USA, forsterke sikkerheten ved grensene og innføre en mer proteksjonistisk handelspolitikk. Samt å bombe IS sønder og sammen.

LES MER: Nå tror også seriøse eksperter at han kan bli USAs neste president

Hjem til USA

Trump har varslet høyere tollbarrierer for kinesiske varer til USA, og han har nærmest beordret Apple og andre amerikanske konsern til å flytte produksjonen hjem til USA.

– Vi skal sørge for at Apple bygger de fordømte datamaskinene og andre tingene sine her i dette landet, i stedet for i andre land, sa Trump i en tale ved Liberty University i Virginia i januar. Hvordan dette skal gjøres i en globalisert økonomi, er for de fleste en gåte.

I samme stil har Trump angrepet Ford, som han truer med 35 prosent importavgift på ­bilene de produserer i Mexico. Mot Mexico har han dessuten gjentatte ganger lovet å bygge en mur for å stanse innvandringen, og han skal til og med få Mexico til å betale for muren.

LES MER: Amerikanerne tviler på at Trump er særlig religiøs

Nødbrems finnes

USA-ekspert Hilmar R. Mjelde ser ikke for seg at høyrepopulisten Trump vil lede landet ut i krise, selv om han mangler politisk erfaring.

– Grunnloven legger mange sperrer i det amerikanske systemet for å hindre konsentrasjon av makt. Både Kongressen og Høyesterett kan dra i nødbremsen mot en autoritær og egen­rådig president, sier Mjelde.

Han påpeker at Kongressen som vedtar lover, bevilger penger og overvåker byråkratiet, består av 535 selvstendige politikere som er mer lojale overfor velgere i eget valgdistrikt enn overfor en tilfeldig president.

LES MER: I USA må de tro på Gud for å bli valgt til president

Presidentmakt

På den annen side er presidenten statsoverhode, regjeringssjef, partileder og øverstkommanderende for verdens mektigste militærmakt. Og han kan gjennom eksekutive ordrer utøve lovgivende makt gjennom benådning, og oppheve føderale dommer i rettsapparatet.

Mjelde tror Trump vil få tidenes raskeste ­voksenopplæring hvis han havner i Det hvite­ hus, med ansvar for både verdensfreden og ­verdens største økonomi. Ingen er ifølge Mjelde­ blitt jekket raskere ned enn de 43 presidentene som hittil har inntatt kontorpulten i Det ovale kontor.

LES HELGE SIMONNES: «Det er en myte at evangeliske kristne i USA er høyrevridde»

Teknokratregjering

– Jeg tror Trump er pragmatisk og vil utnevne en slags teknokratregjering som ikke får i oppdrag å endre den ideologiske kursen i USA, men å drifte USA mest mulig effektivt, sier Mjelde.

Trump har blant annet sagt at han vil hente toppfolk fra Wall Street for å styre økonomien. Men han trenger alle sine påståtte forhandlingsevner og dømmekraft hvis han skal få Kongressen og andre med på sine planer for å «gjøre USA sterkt igjen».

Trumps eventuelle suksess som president 
vil ifølge Mjelde i stor grad avhenge av valg av medarbeidere, og aller mest av hvem han får med seg i den avgjørende posisjonen som stabssjef.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter