Nyheter

Svensk skolemorder glorifiserte nazismen og kritiserte religion

Mann med sverd tok med seg lærer og elev i døden i angrep på svensk skole.

En lærer og en elleve år gammel gutt mistet livet da en 21 år gammel mann med sverd angrep Kronan skole i Trollhättan i Sverige. To andre ble skadd i angrepet.

Gjerningsmannen i Trollhättan ble skutt av politiet etterpå, opplyser politiet på en pressekonferanse.

Da politiet kom fram til skolen, lå en voksen mann skadd ved inngangen til skolen. Inne i bygningen fant de den døde læreren og to skadde gutter. En av guttene døde senere på sykehus av skadene han fikk.

LES OGSÅ: Slik skal Norge sende ut flere barn

Hadde høyreekstreme sympatier

Gjerningsmannen hadde glorifisert nazismen og hadde høyreekstreme sympatier, ifølge den svenske avisen Expressen.

Motivet for drapet er ennå ikke kjent, men ifølge avisen publiserte mannen naziglorifiserende og religionskritiske filmer og bilder på internett for noen måneder siden.

Videre skriver avisen at 21-åringen hadde en stor interesse for dataspill, og at han på Facebook «liker» partiet Sverigedemokraternas initiativ til en folkeavstemning om innvandringen til Sverige.

Ifølge magasinet Expo har gjerningsmannen likt flere filmer av en svensk nyfascistisk blogger samt opinionsdanner som opptrer i både svenske og internasjonale høyreekstreme medier.

LES OGSÅ: Møt årets modigste kvinne

Sverd

21-åringen var maskert og hadde med seg et langt sverd da han ankom skolen. Politiet sier han hadde en eller flere «knivlignende gjenstander» med seg.

– Da vi først så ham, trodde vi det var en spøk. Han hadde maske og svarte klær og et langt sverd. Det var elever som ville ta bilder av ham og kjenne på sverdet, sier en elev til SVT.

Han flyktet inn i et klasserom da han skjønte hva som var i ferd med å skje.

Da politiet kom fram, løsnet de to skudd mot den antatte gjerningsmannen. Det ene traff. Torsdag ble mannen operert på Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) med alvorlige skader.

Gjerningsmannen bor i Trollhättan, men skal ikke ha vært elev ved skolen. Torsdag vil politiet ransake hjemmet hans i håp om å finne ut av hva som kan ha motivert angrepet.

LES OGSÅ: Skrev så mannen skulle forstå

– Tragisk

Torsdag ettermiddag hadde flere hundre mennesker – blant dem også fortvilte foreldre – samlet seg utenfor skolen. Fortsatt var flere elever og lærere inne i skolebygningen.

Mange elever og lærere hadde løpt ut til hovedgaten i bydelen Kronogården da mannen angrep. Andre var fortsatt inne i skolebygningen.

Tomas Fuxborg i politiet i Västra Götaland kaller angrepet en av de alvorligste hendelsene i svensk historie.

– Vi har dødsoffer, ungdommer er rammet. Det er fryktelig tragisk, og folk er veldig urolige, sier han.

Ifølge Fuxborg har politiet satt inn alle tenkbare ressurser på skolen, der de er i gang med vitneavhør.

LES OGSÅ: Årets modigste kvinne er mørkeredd

Kirker åpner dørene

Få timer etter angrepet åpnet Lextorpkyrkan og Skogshöjdens kirke dørene for pårørende, skriver svenske Dagen. Førstnevnte ligger nær den rammede grunnskolen, sistnevnte ved sykehuset der mange mennesker har samlet seg.

– Det viktigste nå er at vi er der for de som behøver et sted å gå til. Den menneskelige kontakten er viktig. De som vil kan også komme for å ta en kaffe, et smørbrød eller tenne lys, sier prost Maria Classon til Dagen.

Det går rundt 400 elever fra første til niende trinn på skolen. Det er også en kafé, et kombinert skole- og folkebibliotek og kulturhus i skolebygget.

Lærere ved skolen har tidligere sagt at de opplevde kafé-løsningen som utrygg, og den siste tiden har politikerne i Trollhättan diskutert hvorvidt kafeen burde stenges i skoletiden.

Kommunen har opprettet et kriseteam som skal bistå voksne og barn på skolen etter hendelsen. Lärarforbundet har sendt tre verneombud for å støtte fagforeningens 50 medlemmer som er ansatt ved skolen.

Prost Maria Classon mener Svenska kyrkan og kommunen er rustet for slike ekstraordinære kriser.

– Aktørene som arbeider med kriser fant raskt sammen for å samordne og gjøre en så god jobb som mulig. Dette kan hende hvor som helst. Det har man vært bevisst på i arbeidet med den lokale kriseberedskapen, sier Classon.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vantro venner

Mannens innblanding i angrepet grunnskolen Kronan i Trollhättan torsdag overrasker folk som kjente ham.

– Han er veldig rolig og tilbaketrukket. Om dette stemmer, er det et forferdelig sjokk for meg. Det kan ikke være sant, sier en av 21-åringens kolleger til Expressen.

Gjerningsmannen døde torsdag ettermiddag på sykehus etter å ha blitt skutt av politi som rykket ut til skolen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter