Bøker

– Stolt på mors vegne

Bente Børsum er stolt på vegne av sin mor Lise Børsum. Hennes bok Fange i Ravensbrück er kåret til en av de ti mest betydningsfulle bøkene om 2. verdenskrig i Norge.

Da Lise Børsum kom hjem fra fangenskap i tysk konsentrasjonsleir, skrev hun sin beretning for at ektemannen skulle forstå hva hun hadde gjennomgått. Det var forfatteren Sigurd Hoel, en venn av familien, som så brevene og sa at her er det en bok.

LES OGSÅ: De beste krigsbøkene er kåret

Hjerteskjærende. Juryen mener resultatet er en fortrolig og nær tekst. Få andre norske skildringer av livet i konsentrasjonsleirene har like gjennomført problematisert livet som norsk - og dermed på mange måter begunstiget - fange i Ravensbrück.

– En hjerteskjærende bok, ikke minst fordi Børsum ikke klarte å vende tilbake til familielivet etter det hun hadde opplevd, noe datteren Bente Børsum tematiserer i sin strålende teaterforestilling «Min forestilling om mor», skriver juryen i sin begrunnelse.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Overveldet. Bente Børsum er overveldet over oppmerksomheten dette gir moren.

– Jeg må jo si meg helt enig, det er en nær bok. Jeg gleder meg veldig og er stolt på min mors vegne. Hun var en ukonvensjonell kvinne. Hun var ærlig – så hun noe urettferdig eller galt var hun der med en gang, sier datteren.

Tirsdag denne uken spilte hun teaterforestillingen om sin mor to ganger på Asker kulturhus. «Jeg heter Bente Børsum. Jeg er skuespiller, og jeg har en historie å fortelle. En historie som har bodd i meg så lenge jeg kan huske». Slik har hun startet forestillingen snart 200 ganger.

– Og jeg gjør det gjerne igjen, forsikrer hun.

LES OGSÅ: Terrakottahær inntar kirken

Forlot familien. Fra å være en godt gift legefrue på Oslos beste vestkant, «snublet» Lise Børsum inn i motstandsbevegelsen da 2. verdenskrig brøt ut. I 1943 ble hun arrestert, torturert, og sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbrück i Tyskland. Da hun kom hjem igjen etter krigen, greide hun ikke å forholde seg til sitt tidligere liv. Hun forlot familien. Og Bente.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker