Nyheter

Skal presse, lokke og betale

Flere mindreårige asylsøkere med endelig avslag kan sendes ut, sier Utlendingsdirektoratet.

I arbeidet med å få opp returer av enslige mindreårige med endelig avslag, vil Utlendingsdirektoratet (UDI) gjennomføre «målrettet informasjon til omsorgspersoner» i hjemlandene. UDI skal også øke bruken av det de kaller «retursamtaler», og de vurderer å gi mindreårige «kontantytelser».

Strømmen av unge asylsøkere under 18 år øker kraftig, og de fleste kommer fra krigsherjede Afghanistan – et land Norge sendte 9.000 soldater til i årene 2002-2014.

Afghanistan skiller seg også ut på en annen måte: «Hittil i år har 69 prosent av afghanerene oppgitt å være under 16 år. I 2014 var andelen på 55 prosent», opplyser UDI.

LES MER OM FLYKTNINGER I NORGE

To bestillinger

I juli, mens tallene var på vei opp, gav justisminister Anders Anundsen (Frp) UDI en tydelig bestilling:

Utred hvordan Norge kan få ned ankomsttallene av mindreårige.

I august, mens tallene vokste enda mer, sendte statsråden en etterbestilling:

Utred hvorvidt og hvordan unge asylsøkere som sier at de er mindreårige, men som alderstestes til å være eldre enn 18 år, kan utvises.

LES MER: Kun 36 mindreårige fikk ikke opphold

Stramme inn

Etter intense arbeidsuker kunne UDI-direktør Frode Forfang sende et brev til Anundsen der statsråden fikk en lang liste med tiltak. De er delt i to hovedgrupper: Stramme inn dagens asylpraksis – og øke bruken av returmotiverende tiltak.

På det første området lister UDI opp følgende:

• Sende tilbake mindreårige til internflukt; ikke tilbake til hjemstedet, men til såkalte trygge områder i hjemlandet. UDIs egen vurdering: Urimelig tiltak, den mindreårige mangler omsorgspersoner dit han sendes.

• Utvide alderstestingen. Vurdering: Kapasiteten bør økes, flere bør testes; reell alder har stor betydning for UDIs behandling.

• Redusere adgangen til familiegjenforening. Vurdering: Utlendingsloven kan endres slik at familiegjenforening med mindreårige familiemedlemmer som har fått opphold i Norge gjøres vanskeligere.

• Tilbakekalle oppholdstillatelse ved søknad om familiegjenforening: Vurdering: Få saker i denne porteføljen – og foreldrene forsvinner i tilbakekallsprosessen.

• Praktisere Dublin-reglene strengere. Vurdering: Avvent EUs nye praksis.

• Utvise dem som lyver på alderen, og har endelig avslag: Vurdering: I 2014 og 2015 er det fattet en del utvisningsvedtak grunnet uriktig alder.

UDI-direktør Forfang oppsummerer slik i brevet til Justisdepartementet:

– Det er etter UDIs vurdering lite rom for å stramme inn asylspraksis for enslige mindreårige asyløkere.

LES OGSÅ: Solberg ber om flere fosterforeldre for asylsøkere

Frister med penger

UDI har større tro på at flere mindreårige kan sendes hjem om man gjør mer bruk av «returmotiverende tiltak»:

• Målrettet informasjon til omsorgspersoner. – Mange mindreårige tar ikke selv beslutningen om å migrere. Det er gjerne en beslutning som familie og nettverk har vært med å ta. For flere ligger dermed heller ikke beslutningen om å returnere hos barna selv, skriver Forfang.

• Flere orienteringssamtaler. – Hensikten med samtalen er at den mindreårige skal forstå hvorfor han har fått avslag på søknaden om beskyttelse, skriver UDI-sjefen.

• Styrke motivasjonsarbeidet for assistert retur. UDI har i dag fem returrådgivere som arbeider med å motivere enslige mindreårige for å vende hjem med følge. I årets første fire måneder hadde hadde disse 101 retursamtaler med 34 barn. 3 reiste hjem. Nå ønsker UDI flere returrådgivere.

• Endre returstøtten. Enslige under 18 år får ikke utbetalt penger for å vende hjem. Nå vurderer UDI «kontantytelser» også for mindreårige for å øke hjemreiselysten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Få avslag

Fram til utgangen av september behandlet UDI 819 asylsøknader fra mindreårige. 504 fikk asyl, 212 annen flyktningstatus og 35 fikk opphold på humanitært grunnlag. Bare 21 fikk avslag mens 15 fikk begrenset opphold fram til de fyller 18 år.

– Ta en realitetssjekk. Sjekk tallene, Anundsen, ber seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) med klar adresse til justisministeren:

– Vi snakker om bare 36 mindreårige som ikke fikk opphold. Hvor mye penger skal vi bruke på dem, spør han.

NOAS mener at fordi de aller fleste mindreårige fyller kravene til beskyttelse, er det dem regjeringen må bruke ressurser på.

LES OGSÅ: Landet som reddet sine jøder lot tyske flyktningbarn dø av sult

Internasjonalt lovverk

Til ønsket om å stramme inn asylpraksisen, sier Martinsen i Noas:

– Vi kan endre vårt lovverk, men det er det internasjonale som gjelder. Derfor vil Norge måtte gi beskyttelse til mange mindreårige.

Justisdepartements politiske ledelse besvarte ikke Vårt Lands forespørsel.

LES OGSÅ: Brende: Kan bli enda verre i Syria

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter