Nyheter

Politiet ferdig med etterforskningen, nå er biskop Bernt Eidsvig skjebne i statsadvokatens hender

Sammen med bispedømmet og økonomisjef Thuan Cong Pham er han siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner i forbindelse med medlemsjuks. Torsdag ble saken oversendt statsadvokaten.

Politiadvokat Kristin Rusdal leverte torsdag sin innstilling i saken.

– Etterforskningen i saken er nå avsluttet, og jeg har levert min innstilling til statsadvokaten, sier hun til Vårt Land.

Nå er det opp til statsadvokaten å ta ut tiltale – noe som vil føre til rettssak – eller henlegge saken.

Det vil tidligste skje utpå høsten, anslår statsadvokat i Oslo statsadvokatembeter, Kristian Jarland.

– Vanligvis prøver vi å bruke 30 dager. I dette tilfelle vil vi nok bruke lengre tid. Det er snakk om en stor etterforsking, og vi har begrensede ressurser på grunn av sommerferieavvikling, sier han.

LES OGSÅ: Kulturdepartementet har konkludert: Oslo katolske bispedømme har brutt loven

I møte med departementet

I august i fjor var Kulturdepartementet i møte med politiet slik at de kunne redegjøre for sin tolkning av trossamfunnsloven.

Politiet fikk da høre at departementet mener at en «praksis hvor personnavn og fødselsnummer ble hentet fra telefonkatalogen og folkeregisteret og oppført som medlemmer i et trossamfunn uten at den aktuelle personen ble kontaktet, ville være i strid med trossamfunnsloven.»

Tilbakebetaling

I begynnelsen av februar 2016 konkluderte Kulturdepartementet med at Oslo katolske bispedømme (OKB) har brutt loven med sin registreringspraksis.

Det betyr at OKB må tilbakebetale 40 millioner kroner, penger Kulturdepartementet mener at kirken har mottatt for medlemmer som ikke har meldt seg inn selv. Norske kommuner har også betalt ut støtte for disse medlemmene, og det gjør at kravet til OKB kan bli doblet til 80 millioner kroner.

OKB er sterkt uenig i Kulturdepartementets tolkning av trossamfunnsloven og har saksøkt staten for å få omgjort vedtaket. Frem til saken er prøvd for retten forholder de seg til tilbakebetalingsplanen til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Den legger opp til at bispedømmet kuttes åtte millioner i statsstøtte hver år fram til 2020.

Fant katolsk-klingende navn i telefonkatalogen

Saken om medlemsrot i Den katolske kirke i Norge sprakk høsten 2014.

Da avslørte Dagbladet at ansatte ved Oslo katolske bispedømme (OKB), som administrerer medlemsregisteret til hele Den katolske kirke i Norge, siden 2011 hadde brukt telefonkatalogen for å finne det de antok var katolikker.

Personer med navn som tydet på at de kom fra katolske land ble registrert i titusentall, uten at de ble spurt om de var katolikker. Den katolske kirke søkte så om offentlig støtte for disse. Hvert medlem ga om lag 800 kroner årlig i offentlig støtte.

Politirazzia hos biskopen

I slutten av februar 2014 anmeldte en ansatt i bispedømmet forholdet.

Få dager etter gjorde Fylkesmannen i Oslo og Akershus det samme. Fylkesmannen mener at medlemmer i trossamfunn selv må melde seg inn i et trossamfunn, og at OKB derfor har «fått utbetalt statsstøtte for et langt høyere antall medlemmer enn det var grunnlag for.

26. februar gikk politiet til razzia i bispedømmets lokaler i Oslo, Bernt Eidsvigs leilighet og økonomen Thuan Cong Phams bolig. Bispedømmet, biskopen og økonomen ble siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner.

– Uheldig – ikke ulovlig

I mars 2015 la OKB fram en fyldig rapport om medlemsregisteret. 65.500 av de som ble registrert som katolikker i tidsrommet 2010-2014 tilhørte OKB. Av disse sa 5.288 personer nei til å stå oppført i Den katolske kirkes medlemsregister. I tillegg fikk ikke OKB kontakt med 17.212 personer. Deres forhold til Den katolske kirke er derfor uavklart.

OKB har beklaget overfor dem som har sagt nei til å være medlemmer, men avviser at de har gjort noe ulovlig da de meldte personer inn uten å spørre om de var katolikker.

LES OGSÅ: Halvparten av de spansktalende sa nei til katolsk medlemskap

OKB har i flere runder anført at man som katolikk – etter katolsk rett – er medlem i den menigheten der man til enhver tid bor. Bispedømmet mener derfor at en person som kommer tilflyttende til Norge og er døpt i et annet land, ikke trenger å melde seg aktivt inn i den norske grenen for å være tilskuddsberettiget medlem etter loven om tros- og livssynssamfunn.

Splittet om medlemsregister

Det har vært stor uenighet i Den katolske kirke om metoden og etterspillet. Mens Oslo katolske bispedømme har stått fast på at de ikke har gjort noe ulovlig, og har nektet å tilbakebetale den offentlige støtten for «telefonkatalogkatolikkene», har biskopen i Troms stift, Berislag Grgic, kommet til motsatt konklusjon. De godtok tilbakebetalingskravet fra Fylkesmannen i Troms.

«Vi tok oss til rette. Ut fra det mener jeg vi har vist klanderverdig dømmekraft. Det er bakgrunnen for at jeg har betalt tilbake det som er krevet», skrev han i en meddelelse fra stiftet i oktober i fjor.

I den samme kunngjøringen advarer han mot å gå til søksmål mot staten om OKBs klage ikke skulle bli tatt til følge.

«Det vil jeg ikke, så lenge det ikke er tale om krenkelse av fundamentale rettigheter», skriver han.

Biskopen ble advart om mulige lovbrudd

Allerede i 2012 advarte Torbjørn Olsen, daværende økonom i Troms stift, om at det med telefonkatalogmetoden «skjer forsettelig­ og alvorlig brudd, ikke bare på trudomssamfunnslova, men også på personvernlovgivningen, forvaltningsloven, vilkårene for tilgang til folkeregisteret og på internasjonale konvensjoner om religionsfrihet.»

Den daværende økonomisjefen advarte mot at det bare var et tidsspørsmål før alt «eksploderer og vi står overfor voldsomme praktiske, økonomiske og omdømmemessige vanskeligheter. Egentlig er det bare et spørsmål om hvem som først skal ta tak i denne sak, biskopene, media eller offentlige myndigheter».

Gransket seg selv

Den katolske kirke har også gransket seg selv i medlemsrot-saken. I februar i fjor var Den katolske kirkes «statsadvokat» i Det skotske tribunal, Pastor Paul Gargaro, i Oslo. På oppdrag fra kirken selv skulle han gjennomgå og beskrive rutinene, for så å bedømme praksisen ut fra kirkerett og etikk.

Rapporten er ferdig og Gargaro har konkludert, men har ikke villet offentliggjør sine funn før politiet har konkludert.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter