Nyheter

Risikerer flere millionkrav etter medlemsrot

384 kommuner kan komme til å kreve 40 millioner tilbakebetalt fra Oslo katolske bispedømme.

– Når saken om medlemsrotet blir avsluttet, venter vi å få tilbakebetalt penger fra Oslo katolske bispedømme som er mottatt i strid med regelverket, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H).

Han er leder for landets mest katolikkrike kommune. I fjor utbetalte Oslo tilskudd for 32.290 medlemmer i Oslo katolske bispedømme (OKB). Fylkesmannen i Oslo og Akershus konkluderte mandag med at 33 prosent av det offentlige tilskuddet til OKB i 2014 gjaldt personer som var ugyldig innmeldt.

Derfor krever staten via Fylkesmannen tilbake over 40 millioner kroner fra trossamfunnet, som administrerer medlemsregisteret på vegne av de tre katolske bispedømmene i Norge.

LES MER: Krever ja fra medlemmer i trossamfunn

 Mange kommuner er på saken

Men også kommunene kan komme til å kreve anslagsvis 40 millioner fra bispedømmet, dersom Fylkesmannens lovtolkning blir stående. 384 av landets 428 kommuner betalte i fjor ut tilskuddskroner til Oslo katolske bispedømme.

Det kommunale tilskuddsbeløpet tilsvarer det antall kroner som Den norske kirke får per medlem i samme kommune. I de fleste kommuner ligger beløpet på et nivå som tilsvarer statens beløp – i fjor 449 kroner.

– Kommunene har også utbetalt for mye til Oslo katolske bispedømme. Dette gjelder særlig Oslo, sier Merethe Helstad, som er avdelingsdirektør hos Fylkesmannen og har arbeidet med pengekravet til OKB.

– Er kommunene klar over dette?

– Ja, vi har fått telefoner fra kommuner som lurer på om de har betalt ut for mye. Oslo er blant dem som er på saken.

LES MER: – Vårt Land publiserer ikke løse påstander, sier redaktør

– En svært uheldig sak

Byrådsleder Stian Berger Røsland i hovedstaden sier at han er klar over at kommunen kan ha utbetalt store summer som OKB ikke har hatt krav på.

– Siden bispedømmet sier de skal påklage kravet til Kulturdepartementet, avventer vi det endelige utfallet, sier Stian Berger Røsland.

– Er det aktuelt å droppe kravet?

– Jeg kan ikke se at trossamfunn som får utbetalt for mye penger i strid med reglene, kan beholde disse. Det er ikke aktuelt fra vår side.

– Du er selv katolikk. Hva tenker du om medlemsrotet?

– Dette er en svært uheldig sak. Den bygger ikke opp om tilliten til kirken, og det er viktig at man rydder opp.

LES MER OM MEDLEMSROTET HER

Er forberedt på nye krav

Lisa Wade, som er fungerende administrativ leder i bispedømmet, sier at de er forberedt på at kommuner kan komme til å kreve tilbake støtte.

– Men vi er grunnleggende uenig i vedtaket til Fylkesmannen. Vi kommer til å påklage vedtaket og forfølge saken videre dersom vi må det.

Selv om byrådslederen varsler krav, tror hun det blir lenge til kravene eventuelt kommer.

– Vi har en annen lovforståelse, og jeg tror det er en stund til dette blir avsluttet, sier Wade.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fant «katolske» navn i telefonkatalogen

Det kom i fjor høst fram at Oslo katolske bispedømme de siste årene har meldt inn flere titall tusen medlemmer ved å søke etter «katolsk-klingende» navn i telefonkatalogen og andre tilgjengelige registre.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus påla OKB å rydde opp, men anmeldte bispedømmet til politiet mens opprydningen fortsatt pågikk. Bispedømmet, biskopen og økonomisjefen ble etter dette siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Politietterforskningen er ikke avsluttet.

OKB har selv i flere runder anført at man som katolikk – etter katolsk rett – er medlem i den menigheten der man til enhver tid bor. Bispedømmet mener derfor at en person som kommer tilflyttende til Norge og er døpt i et annet land, ikke trenger å melde seg aktivt inn i den norske grenen for å være tilskuddsberettiget medlem etter loven om tros- og livssynssamfunn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter