Nyheter

Biskoper advart om mulige lovbrudd

2012: Katolikk-topp advarte biskop Eidsvig om at politiet kunne komme til å ta tak i medlemspraksisen.
 2015: Oslo katolske bispedømme: Eventuelle feil ble gjort i god tro.

«Det har i lang tid – med god grunn – blitt protestert kraftig på at andre (spesielt Den norske kirke) har tatt katolikker med i sine register, med den konsekvens at vi har mistet støtte for de samme personer som følge av dobbeltregistrering. Nå viser det seg at vi selv driver med noe av det samme.»

Sitatet er hentet fra et brev til de norske biskopene i Den katolske kirke og er signert av Torbjørn Olsen, daværende økonomi­sjef i Tromsø stift. Han sitter nå i ledelsen i Oslo katolske bispedømme (OKB) som biskoppelig vikar.

I brevet datert desember 2012 advarer han biskopene om at mye tyder på at registreringspraksisen til Den katolske kirke­ bryter med loven. I sin klage til Kulturdepartementet på kravet om tilbakebetaling av stats­støtte, skriver Oslo katolske ­bispedømme at eventuelle feil er gjort i god tro.

– Svært pinlig

I et møte i ­Religionspolitisk utvalg (RPU) i paraplyorganisasjonen Norges Kristne Råd i november 2012 fikk katolikkenes representant Torbjørn Olsen kritikk fra de andre representantene etter at Baptist­samfunnet hadde redegjort for en rekke dobbeltregi­streringer som Den katolske kirke var ­ansvarlig for.

Olsen beklaget det som var skjedd og sa at han fant saken «svært pinlig». Ifølge Olsen dempet ikke beklagelsen kritikken.

«Det ble opplevd som alt for svakt å snakke om dette som ‘pinlig’», skrev Olsen i tilbakemeldingen til biskopene.

«Man var i RPU var rystet over at jeg kunne godta ‘negativ innmelding’, dvs. at vi tar med folk med mindre de protesterer (det var jo like ille som Dnk)», skriver han videre. Den siste delen av setningen viser til medlemsrotet i Den norske kirke (Dnk).

– Ødelegge for alle

De andre­ representantene var også ­bekymret for at katolikkenes praksis ville kunne komme inn under det belastede begrepet «medlemsjuks» og ikke bare ramme støtteordningene til alle trossamfunn.

LES OGSÅ: Eidsvig: «Dette er noe alle gjør uten å spørre»

I 2012 var det ikke klart for ­offentligheten at antatte katolikker ble funnet i telefonkatalogen i tusentall. Men Olsen spekulerer i brevet sitt om dette er en forklaring på dobbeltregistreringene,­ og at de som blir lagt til som medlemmer, ikke nødvendigvis blir spurt.

«Det siste er virkelig problematisk. Selv om de fleste som slik blir registrert, antakelig er katolikker, blir tilfellet desto mer alvorlig der hvor vedkommende ikke er det. Her har vi med mer enn statistikk og penger å gjøre.»

– Tyder på lovbrudd

Torbjørn Olsen vurderer så de lovmessige implikasjonene registreringen av uvitende personer har:

«Mye kan tyde på at det fra ­katolsk side ved disse fremgangs­måter skjer forsettelig­ og alvorlig brudd, ikke bare på trudomssamfunnslova, men også på personvernlovgivningen, forvaltningsloven, vilkårene for tilgang til folkeregisteret og på internasjonale konvensjoner om religionsfrihet.»

LES OGSÅ: Krever ny behandling av anke

«Får vi først problemer som følge av behandlingen av enkeltpersoner, vil det knapt gjøre stort inntrykk å vise til underregistrering eller til Dnks overregistrering».

– Kan eksplodere

Den daværende økonomisjefen advarer mot at det bare er et tidsspørsmål før alt «eksploderer og vi står overfor voldsomme praktiske, økonomiske og omdømmemessige vanskeligheter. Egentlig er det bare et spørsmål om hvem som først skal ta tak i denne sak, biskopene, media eller offentlige myndigheter», som for eksempel politi og påtalemyndigheter.

Brevet fra Torbjørn Olsen førte­ til at registreringspraksisen ble tatt opp i et møte med de to ­norske biskopene i februar 2013. Her ble det besluttet å sende et brev til dem som ble registrert. Vedtaket ble ikke satt ut i livet.

Vurdert lovlighet?

I sin klage­ til Kulturdepartementet, skriver OKB at «de feilene som OKB måtte ha gjort, er blitt gjort i god tro».

OKB hevder at siden det er godtatt at Den norske kirke har registrert medlemmer med mang­lende presisjonsnivå, «må dette også godtas for de andre trossamfunnene».

«Det kan vanskelig legges OKB til last at man ikke innså at det gjaldt andre og strengere krav til presisjon for medlemsregister­føringen for OKB enn for de ­andre trossamfunn.»

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vårt Land har spurt Lisa Wade, fungerende administrasjonsleder i Oslo katolske bispedømme via e-post

– om det ble gjort en lovlighetsvurdering av registreringspraksisen i forbindelse med møtet i bisperådet i 2013.

– om når det eventuelt første gang ble gjort en lovlighets-vurdering av OKB

– om det i så fall ble brukt eks­terne kilder den gang.

LES LISA WADES SVAR HER: – Hoppet over viktig punkt

Ba om redegjørelse

I fjor høst hadde Fylkesmannen i Oslo og Akershus fått en rekke­ ­bekymringsmeldinger om at uvitende personer ble lagt til det katolske medlemsregisteret.

LES OGSÅ: Vil ikke betale tilbake

I brev til OKB i oktober, ber de om en redegjørelse for innmeldingsrutinene. I svaret som er signert økonomisjef Thuan Cong Pham, nevnes ikke telefonkatalogmetoden.

– Vanlige regler

Lisa Wade i OKB er spurt om hvorfor det ikke ble redegjort for denne praksisen i diverse dokumenter til fylkesmannen, hvis bispedømmet mente dette var uproblematisk/gjort i god tro.

– OKBs årsrapporter blir utformet etter vanlige regler og praksis, på lik linje med andre. Vi har rapportert det som vi ble bedt om, svarer hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter