Klima

MDG: Se til oljeindustrien!

Grønt skifte må følge oppskriften til det norske oljeeventyret, mener Rasmus Hansson. Foreslo grønt Statoil i åpningstalen til landsmøtet.

Mye har skjedd med Miljøpartiet De Grønne (MDG) siden oppstarten i 1988. I Dagsnytt 18 torsdag mintes professor Frank Aarebrot et av de første landsmøtene som preget av «svette soveposer og sure sokker».

Slike dufter var det lite av da MDGs landsmøte åpnet fredag kveld. En grønn løper var rullet ut foran et topp moderne hotell i Stavanger.

Optimismen rår blant de grønne før høstens kommunevalg, som tegner til å gå svært godt, og som sees som et trinn på veien til økt oppslutning ved stortingsvalget i 2017.

LES MER: MDG slo på tråden til KrFs landsmøte

Historiske paralleller.

En freidig talsperson og stortingsrepresentant holdt første åpningstale.

I oljebyen Stavanger, hardt rammet av nedgangstiden i oljeindustrien, stjal Rasmus Hansson både det norske oljeeventyrets og det norske velferdseventyrets klær – og farget dem grønne.

«Kamerater!», gliste Hansson, og gikk i gang med å skrive Miljøpartiet De Grønnes politikk inn i den store, norske fortellingen om velferdsstaten og oljeeventyret.

Hundre år har gått siden arbeiderbevegelse, kvinnebevegelse og «nytenkende folk» skapte en «ny norsk fremtid» – velferdsstaten, påpekte Hansson. Utopien ble til virkelighet.

Nå er det norske oljeeventyret på hell, samtidig som miljøbevisstheten stiger, ifølge MDG-toppen. De store partiene står i en «stadig større spagat mellom fossil lojalitet og grønn erkjennelse».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Pose og sekk. Vi kan imidlertid få i både pose og sekk, mener Hansson: Bærekraft og et sunt næringsliv. Han sammenlignet det med visjonen om velferdsstaten:

«Miljøpartiet De Grønne har en like stor visjon (...) Vi vil få Norge til å forstå at dette er vår tids store mulighet!»

I 1971 vedtok Stortinget 10 hovedprinsipper for norsk oljevirksomhet, kalt de ti oljebud. Det var starten på oljeeventyret.

Til applaus fra salen lanserte Hansson sine egne ti prinsipper for det grønne skiftet i norsk næringsliv (se faktaboks).

Blant disse teller etableringen av et «statlig selskap for storskala utvikling av ny fornybar energi» – et slags grønt Statoil.

I tillegg til de ti prinsippene foreslår MDG å etablere en stor demonstrasjonspark for flytende havvind i Norge.

Ingen overordnede programendringer står på landsmøteprogrammet. Åpningstalene var preget av signalutspill og store visjoner.

LES MER: Slik vil De Grønne strupe vårt forbruk

Mener alvor. – Mener du virkelig et grønt Statoil?

– Jeg mener akkurat det. Vi har ikke gjort oss opp en mening om akkurat hvordan et grønt Statoil – et Greenstat so det har blitt kalt tidligere – skal se ut. Men det er et virkemiddel vi har god erfaring med her i Norge når vi vil dra i gang noe stort, sier Hansson til Vårt Land.

Han understreker at han oppriktig mener slike forslag fra MDG kan bli virkelighet, ikke bare endre debattklimaet.

– Fordi det må bli virkelighet. Enten gjør vi slutt på oljeepoken med vilje, eller så ebber den ut raskere fram enn oljeoptimistene tror. Markedet vil ikke frembringe en slik ny næringssektor i Norge på egen hånd. Solberg sier det samme, men vi vil gjøre det forpliktende, planmessig og tar de tunge politiske redskapene i bruk, sier Hansson, og viser til at partiet har flyttet store milliardbeløp fra oljeinvesteringer til grønt næringsliv.

Ved middagsbordet

Rundt middagsbordene etter talene går praten. Vårt Lands utsendte har slått seg ned blant noen delegater fra stor-Oslo-regionen. De er opptatt av E18-utbyggingen, bedret vern av jordvern. En av mennene ved bordet sier: Alle forslagene er gode. Spørsmålet er hvilke som er viktigst.

– Du vet, hele dette hotellet er bygget på olja. Hele konferansestrøket er bygga på olja, sier en dame.

– Det er forveksling lik Statoil-bygget, sier en herre.

– Avisene skriver ikke om hvor ille situasjonen er, sier damen.

15.000 oljejobber er borte i Stavanger-regionen.

– Jeg snakket med familie i Stavanger-området. Det er nesten ingen som ikke er rammet. Flere rammes enn man tror. For de får sluttpakker, fortsetter damen.

Herren mener ting ikke kan fortsette som før.

– Politikerne har bare holdt seg for øyne, sier han, og legger hendene for øyne.

– De gjentar for seg selv: La det forsette, la det fortsette!

Trinn for trinn

I landsmøtesalen sitter også Shoaib Sultan, ordførerkandidat for MDG i Oslo.

Skal vi tro på så store tanker som Hansson lanserer, Sultan?

– Ved å lansere en visjon skaper man en bevegelse. Mobiliseringen er viktig for politikken i neste omgang. De andre partiene må forholde seg til oss. Og venter vi til 2017, er det for seint.

Da landsmøtet i 2013 vedtok at oljekranen må skrus igjen, ble det latterliggjort, påpeker Sultan.

– Men så ble det plutselig en politisk realitet. Flere partier sier det i dag. Forskere kom på banen og sa at selv om tidspunktet kan diskuteres, så må det skje. Selv Solberg sier at oljealderen vil ta slutt.

De andre grønne partiene har feilet, mener han.

– SV, Venstre og KrF, som tar miljøet på alvor, greide ikke å sette klima på dagsorden. De var enige om at det ikke kom til å være en viktig sak. De godtok dårlige løsninger, fordi de ikke satt klima først. De har hatt så mange andre hensyn å ta. Å skru igjen oljekrana kom på dagsorden på grunn av oss, sier Sultan, som likevel håper de grønne partiene kan dra sammen.

Ok med tyveri

Rasmus Hansson var inne på lignende tanker i sin tale:

«En avis skrev allerede for et år siden at vi må passe oss for at andre partier rapper klærne våre – altså politikken vår. Og det gjør de. Men det skal vi ikke passe oss for. Det er hele vitsen», sa Hansson.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima