Nyheter

Sp-Vedum ser frem til felles omkamper med KrF

– KrF stod i en spagat som støtteparti. Nå er de frie og kan danne flertall mot Regjeringen, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som vil ha med KrF på flere omkamper.

På tross av at Senterpartiets drøm om regjeringsmakt brast med de borgerlige partienes valgseier, henger ikke partileder Trygve Slagsvold Vedum med hodet. Med alle de fire borgerlige partienes tilbakegang, holder det ikke lenger for Erna Solberg å få med seg kun Venstre eller KrF for å danne flertall i det nye Stortinget: Hun må få med seg begge partier.

Med et KrF som har varslet at de vil gå i opposisjon til den sittende regjeringen, ser Vedum store muligheter for å få med seg både KrF og stortingsflertallet i en rekke saker.

– Dersom KrF ikke inngår en samarbeidsavtale, har de en helt annen frihet og mulighet til å stemme for det de er for og mot det de er mot. Jeg tror det har vært noe av problemet i den siste perioden. Selv om KrF i flere saker har vært mer enig med oss, har de følt en forpliktelse til halvveis å støtte regjeringen, sier Vedum.

Flere saker

Allerede dagen etter valget, varslet Vedum at Sp vil fremme forslag om å oppheve stortingsvedtaket om tvangssammenslåing av kommuner. Sp-lederen har også pekt på mulige omkamper om nedleggelsen av flystasjonen på Andøya, regionreformen, rovdyrpolitikken og inntektssystemet for kommuner.

For første gang siden Jens Stoltenbergs første regjering i 2001, ligger både KrF og Sp an til å bli rene opposisjonspartier. Nå ser Vedum på KrF som en tett samarbeidspartner i flere saker.

– Vi kommer til å fremme flere forslag, og jeg tror KrF ofte er enig med oss i mange saker, sier Vedum.

Han trekker frem mat- og landbrukspolitikk, distriktspolitikk, viktigheten av ideelle aktører, alkoholpolitikk og bioteknologi som saker der KrF og Sp særlig står hverandre nært.

– Det blir spennende å se hvor man ender opp med bioteknologi. På det området er spennet mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF særlig stort. KrF og Sp har begge tradisjonelt vært enige på dette området, og vi har en lik tilnærming til surrogati og eggdonasjon, sier Vedum.

Positive

Flere av KrFs fylkesledere er positive til å knytte seg tettere til Senterpartiet i Stortinget.

– Jeg tror det er gode sjanser for at Senterpartiet kan bli en god samarbeidspartner. Det er helt opplagt på saker i distriktspolitikken, men også i viktige verdisaker. I peset vi hadde om reservasjonsrett, stod Sp på vår side, sier Trude Brosvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane KrF.

– Man bør absolutt søke tettere samarbeid med Senterpartiet, sier Per Pedersen, fylkesleder i Nordland KrF.

Heidi Pawlik Carlson, fylkesleder i Sør-Trøndelag KrF, sier at hun gjerne kunne tenke seg tettere samarbeid med Senterpartiet, men mener det er synd at Senterpartiet gikk til valg på regjeringssamarbeid med Ap i stedet for sentrum.

Pål Kårbø, fylkesleder i Hordaland KrF, er opptatt av å skille Ap og Sp.

– For å løfte sentrum i norsk politikk, er det en mulighet å jobbe for å frigi Sp fra Ap. Her det mange muligheter. Men nå skal vi drøfte i partiets organer hvilket handlingsrom vi har for å få gjennomslag i ulike saker, sier Kårbø.

Ingen sentrumssamling

KrF-leder Knut Arild Hareide har også flere ganger gitt uttrykk for et ønske om å styrke sentrum i norsk politikk. Han har også ytret at han gjerne kan tenke seg både å få med seg Venstre og Sp i en eventuell regjering.

Vedum vil imidlertid heller legge fokuset på saker enn prat om styrking av sentrum og mulige regjeringskonstellasjoner. Han legger ikke skjul på at han er svært skuffet over Venstre.

– Sentrumspartiene har historisk vært motkulturpartier. Vi har bakgrunn i folkelige bevegelser som har løftet frem andre verdier enn Ap og Høyre. Derfor har det vært så rart at Venstre har vært mest ivrig i å bruke tvang. Det er et brudd mot det som har vært vår tradisjon. Venstre ligger i en del saker til høyre for Høyre, sier Vedum.

– Så du vil definere Venstre ut av sentrum?

– De kan kalle seg selv hva de vil. Men de er i hvert fall ikke opptatt av de tradisjonelle sentrumssakene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter