Nyheter

KrF kan bli tidenes bremseparti

ANALYSE: Valget gir KrF sjelden vippemakt til å stoppe det meste av borgerlig reformpolitikk og knuse verdiliberalisering. Også fra et Venstre i regjering.

Selv om velgerne straffet KrF med å senke partiet ned mot sperregrensen og elendige 4,2 prosent, er musklene paradoksalt nok blitt større. I alle fall når viktige verdiliberaliseringer, skattekutt og nye blåblå reformer står for døren i Stortinget.

Dagens regjering – selv om den utvides med Venstre – har nemlig ikke flertall. KrFs stortingsstemmer trengs om «klassisk» ikke-sosialistisk politikk skal iverksettes. Står KrF utenfor en samarbeidsavtale og blir vrang? Da kan det bli full brems for mange borgerlige fremstøt. KrF har sammen med Ap, Sp og SV flertall og kan stemme de blåblå ned.

I forrige stortingsperiode var det nemlig slik at Høyre/Frp-regjeringen bare trengte ett av de to støttepartiene – Venstre og KrF – for å danne et flertall. Derfor var søndagshandel nær ved å bli innført, med KrF på sidelinjen.

LES OGSÅ: Kommentar: «Motstrøms-Venstre rakner»

«Det liberale flertall»

Protestene fra KrF og organisasjoner stoppet imidlertid angrepet på helligdagen. Men en rekke andre såkalte moderniseringer var på forhånd sikret flertall med Venstre på laget: Reform som rammet småsykehus, årets jordbruksoppgjør, sider ved kommunereformen, nye salgstider på Vinmonopolet og liberalisering av taxfree-kvoten.

I forrige stortingsperiode visste liberalere i Venstres apparat godt hva slags potensiell makt partiet satt på – om man trengte å overkjøre KrF. Noen av dem snakket drømmende om «det liberale flertall» som selve fremtidshåpet – moderniseringsblokken av Høyre, Frp og Venstre. Uten KrF.

For Høyre/Frp og Venstre er ganske like i deler av næringspolitikken, frihetspolitikken og de tre har motsatt utgangspunkt av KrF: Modernisere politikk – ikke bremse.

LES OGSÅ: Solberg til KrF og Venstre: Vi har god tid

Kutt og skatt

Skulle Høyre, Frp og Venstre inngå samarbeid eller bli regjeringslag uten KrF, vil nettopp Knut Arild Hareide og hans folk bli nåløye for en masse politikk. I verste fall kan det bli dramatisk for de to blå partiene.

De vil få store problemer med å få igjennom kuttepolitikk og skattepolitikk – ja, selve merkevaren der hverken Ap eller Sp har noe hjelp å gi. Selv om Høyre/Frp har vunnet et valg, kan den politiske seieren bli slank i innhold og reformer.

I fire år har nemlig følgende side ved samarbeidsavtalen vært mye underkommunisert i offentligheten: Frp-politikken – med stolte skattekutt og «segway-saker» – har vært helt avhengig av «fredning» fra en avtale med Venstre og KrF. For uten bindinger i denne, kunne det aldri bli stortingsflertall for så store skattekutt.

Nå er KrFs budskap et annet: I valgkampen sa KrF-lederen nei takk til skattekutt og han krever dessuten en«reformpause». I tillegg ønsker KrF – og Venstre – vern av Lofoten og Vesterålen, men i nettopp miljø- og klimasaker kan en blåblå mindretallsregjering slå hardt tilbake:

LES OGSÅ: KrF-gruppe vil skrote Erna-avtale

Bremse Venstre

I oljepolitikk kan Høyre/Frp skape allianser med Ap – om KrF og Venstre står på utsiden av et borgerlig samarbeid. Det samme gjelder om det igjen trengs nye innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken. Der har Høyre/Frp ikke bare Ap, men også Senterpartiet som en potensiell venn.

Riktig ille for verdipartiet KrF blir det om store røde og blå partier finner hverandre i den kommende behandlingen av bioteknologimeldingen, der det med KrFs blikk kan ende med sorteringspolitikk. Men i sum kan KrF likefullt bli et bremsekraftig parti. Den kan også ramme gamlekompis Venstre:

Skulle verdliberale punkter fra Venstres program om eksempelvis helligdagen og skjenking havne i en regjeringsavtale med de blåblå, kan Hareides parti sette krokfot. Også konservative i KrF som aller helst ønsker mer borgerlig samarbeid, kan komme til å juble for nettopp det.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter