Nyheter

«Jokeren KrF sitter fast i myra»

ANALYSE: Selv om Ap bykser frem til solide 38,4 og Høyre går på en smell, kan KrFs stillstand varsle politisk drama.

Bilde 1 av 4

På Norstats oktobermåling for Vårt Land har KrF for andre måned på rad en oppslutning på lave 4,3 prosent. Det er bare 0,3 prosentpoeng fra sperregrensen.

Internt i KrF er sifrene dramatiske nok, men også for dagens Solberg-regjering og et Ap på maktjakt.

På målingen er nemlig KrF igjen vippepartiet som avgjør regjeringsspørsmålet. Om ikke KrF løfter seg, så kan partiet være et usikkert kort i det store maktspillet. I offentligheten kan oppmerksomheten om KrF da handle mye om sperregrensen.

LES OGSÅ: Forrige gallup: Både Høyre og Ap trenger KrF

Homo-trøbbel

Elendigheten for KrF begynte i slutten av juni. Uten at det er grunnlag for å trekke bastante slutninger, sammenfaller fallet med debatten etter at partileder Knut Arild Hareide deltok i Pride-marsjen og lot seg intervjue i VG om partiets homopolitikk.

Før den hendelsen lå KrF rundt 5-tallet eller litt over. Så ble det plutselig 4,4. Med unntak av 4,9 i august, har altså partiet vært fast i myra – og hatt nærkontakt med sperregrensen.

LES OGSÅ: Opptur for Jonas Gahr Støre etter Skavlan-show

Lekker til flere

Bakgrunnsmaterialet gir partiet en dårlig tilstandsrapport. Velgerlojaliteten daler til «lave» 66,8, vanligvis er den rundt 75 prosent.

Forrige måned forklarte materialet KrFs lave trend med at velgere satte seg på gjerdet. Denne gang lekker KrF merkbart til andre partier: Frp, Venstre, Sp – og aller mest til Ap. De siste månedene har ikke KrF maktet å vinne til seg nye.

Sjekker man Norstats målinger bakover i tid, må man tilbake til vår og sommer 2012 for å finne tilsvarende lavmålsperiode for KrF. Den kom for øvrig like etter at presentasjonen av programutkastet skapte tåke og debatt rundt KrFs syn på familien.

LES OGSÅ: Homo-strid kan vare helt til neste landsmøte

Rød vinner

Ap er månedens gallupvinner med en fremgang på 3,9 prosentpoeng. Det er årsbeste, og Ap nærmer seg det 40-tallet som partiet lå på før flyktningkrisen.

Ikke bare mobiliserer Ap godt fra gruppen av usikre. Partiet henter inn velgere fra alle minus Sp og Frp, men kanskje viktigst: Ap forsyner seg av 20.000 Høyre-velgere og flytter dem over til rød side. Det må til om Ap skal vinne valg – og støttepartier er svake.

Blå retur

Frp har på målingen nesten like stor fremgang som Ap, og det bryter med trenden fra andre institutter. Frp vinner velgere fra sofaen og Høyre, der fallet denne måneden er stort.

Hele 4,4 prosentpoeng forlater Erna Solbergs parti i oktober – markant mange velgere svarer at de er usikre. Målingen er tatt opp fra tirsdag i forrige uke til mandag i denne.

Debatten mellom Ap og Høyre etter statsbudsjettet pågår fortsatt. Dermed kan det se ut som om Ap vinner på sin virkelighetsfortelling om skatt og ulikhet. Både Aps vekst og Høyres fall er i målingen statistisk sikre. I sum ligger Høyre/Frp nå fire prosent under valgresultatet i 2013.

LES OGSÅ: Sp vil avsløre kriseprat

Svake venner

Selv om Ap vokser til «gamle høyder», er det ikke nok med støtte fra Sp for å få noe flertall bak en ny regjering. I gruppen av mulige alliansepartnere står det skralere til enn på lenge. Da svekkes Jonas Gahr Støres maktsjanser:

SV er fortsatt godt under sperregrensen med oppslutning på 3,1 prosent. Dessuten raser Miljøpartiet De Grønne (MDG) ned til 1,7 prosent. Partiet ville mistet sin ene representant på Stortinget og er nå mindre enn Rødt. Bare rundt en av fire av MDGs 2013-velgere ville stemt på dem igjen.

Svake Venstre

Muskelsvinnet hos småpartiene rammer også Erna Solbergs håp om videre makt. Selv om støttepartiet Venstre går frem, havner det ikke høyere enn på sperregrensen. Lojaliteten er svak: Bare 34 prosent av velgerne fra sist ville stemt Venstre nå.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter