Nyheter

Både Høyre og Ap trenger KrF

Til tross for at KrF sliter rundt sperregrensen, ­ligger partiet på vippen og vil kunne avgjøre hvem som blir statsminister.

Hvis Vårt Lands ferske måling var valgresultat, ville KrF nok en gang være i posisjon til å bestemme hvem som blir statsminister. Dette til tross for at partiet strever rundt sperregrensen og har en liten tilbake­gang den siste måneden. De går ned med 0,6 prosentpoeng til 4,3 prosent.

Så nær sperregrensen er KrF at målingen ikke kan slå fast med sikkerhet om partiet er over den viktige grensen på fire prosent. Feilmarginene viser nemlig at partiet kan ha en oppslutning mellom 2,8 og 5,8 prosent.

Høyre spiser av Frp

På Vårt Lands ferske måling fra Norstat går regjeringspartiet Høyre fram med 1,5 prosentpoeng til 26,3 prosent. Likevel er ikke de to regjeringspartiene styrket fordi Frp faller med hele 2,8 prosentpoeng til 13,7.

Trolig kan velgerovergangen fra Frp til Høyre forklares med Erna Solbergs stødige kurs og Frp-statsrådenes krumspring – som statsministeren stoppet:­ Olje- og energiminister Tord Lien la ut oljeblokker i strid med samarbeidsavtalen, og ble bedt av statsministeren om å snu. Solberg tvang dessuten innvandringsminister Sylvi Listhaug til å trekke tilbake forslaget om niqab-forbud, fordi det er i strid med Høyres syn.

BERIT AALBORG: «Carl I. Hagen undergraver Siv Jensen»

Gitt den ferske målingen er statsminister Erna Solberg helt avhengig av både KrFs åtte representanter og Venstres to for å fortsette i regjering. Dermed er den borgerlige koalisjonen svekket sammenlignet med forrige stortingsvalg. Da trengte Solberg kun et av sentrumspartiene for å få flertall.

LES MER: Erna Solberg: Vi har stått opp for KrF

###

Stabilt Ap

Ap holder et stabilt nivå med en liten framgang på 0,3 prosentpoeng til 34,6. Ser man på mandatberegningen sammenlignet med forrige­ valg, ville Ap fått hele elleve nye representanter og endt opp med 66. Mye av grunnen til at Ap gjør det godt på målingene er trolig den høye arbeidsledig­heten. Flere målinger viser at Ap høy troverdighet blant velgerne på dette feltet.

Men også Ap ville vært helt avhengig av KrF for å danne ­regjering. Særlig fordi både SV og Miljøpartiet (MDG) ligger ­under sperregrensen. Til gjengjeld ville Ap, Sp og KrF hatt flertall hvis de tre partiene skulle finne sammen.

LES OGSÅ: Bergen: Ap og KrF tror på langvarig samarbeid

Sp i særstilling

Blant de små partiene er Sp og Trygve Slagsvold Vedum i en særstilling. Partiet ligger jevnt godt på målingene. Sp går ikke frem på Vårt Lands ferske måling, men får 6,7 prosent slik som i forrige måned. Partiet tjener godt på å markere seg som et distriktsparti som tar til motmæle mot kommunereformen, politireformen og sykehusreformen. Sp mener alle disse gir sentralisering.

###

De små sliter

Slik vi skriver på nyhetsplass i dag, sliter flere av de små partiene tungt. Selv om Miljøpartiet De Grønne (MDG) gjør det noe bedre og har en framgang på 1,9 prosent­poeng til 3,5 prosent, ville de kun fått to representanter på Stortinget.

SV er også under sperregrensen og går ned 1,3 prosentpoeng til 2,8 prosent. Bortsett fra Sp er det en vedvarende trend at de små partiene ikke klarer å løfte seg særlig over sperregrensen. Noe av grunnen kan Miljøpartiets vekst. Dermed er det flere små partier som sloss for å få utjevningsmandatene.

Bakgrunnstallene viser dessuten at Ap tar velgere fra både SV og Venstre. Blant Venstres velgere i 2013 sier hele 17 prosent at de ville stemt Ap om det var valg i morgen. SVs gamle velgere er hakket mer utro. Hele 22 prosent foretrekker nå Ap. I denne målingen har imidlertid KrFs lekkasje til Ap har stoppet opp. I hele vår mistet KrF jevnt velgere Jonas Gahr Støre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter