Nyheter

Lang homostrid truer

Store KrF-fylkeslag vil ikke ha oppmykning av programpunkt om ekteskapet mellom mann og kvinne. Striden kan vare helt til landsmøtet neste vår.

KrF-lederens deltakelse i Pride-paraden og VG-intervju der kampen mot dagens ekteskapslov langt på vei ble avlyst, har skap uro i konservative deler av partiet.

Men lenge før dette reagerte flere fylkeslag mot forslaget til program for neste stortingsperiode. Der var formuleringen om å «sikre ekteskapet mellom mann og kvinne en plass i lovverket» borte.

I stedet var ekteskapet mellom mann og kvinne omtalt som «den mest stabile rammen» rundt barns oppvekst. Utkastet tok også til orde for å «anerkjenne» at mennesker inngår andre samliv enn ekteskapet.

KrF-fylkeslagene i Østfold og Vest-Agder advarer mot å myke opp KrFs posisjon i homopolitikken:

Som sist

– Vi har meldt inn til programkomiteen at vi heller bør stå fast ved den formuleringen vi har i dag, sier Per Sverre Kvinlaug i Vest-Agder.

– Formuleringen i dagens program er tydeligere. Vi ønsker at også teksten i det nye programmet ender på noe som er nærmere det gjeldende, sier leder i Østfold KrF, Brynjar Høidebraaten.

Østfold KrF synes også at det holder at KrF bruker ord som «respekterer» om andre samlivsformer – ikke ordet «anerkjenner» fra programforslaget. Også fylkeslag som Hordaland og Sogn og Fjordane vil heller bruke formuleringen «respekterer».

LES OGSÅ: KrF vil ha regjeringsmakt

Justere seg?

Dermed har nestleder Dagrun Eriksen og resten av programkomiteen fått homostrid i fanget. Medlemmer, lokallag og fylkeslag hadde frist til 20. juni med å melde inn endringsønsker til komiteen.

– Programkomiteen står fritt til å justere innhold i programmet eller stå fast på det vi allerede har foreslått, sier Eriksen til Vårt Land.

Komitéen skal frem til slutten av oktober vurdere innspillene og jobbe frem et endelig programutkast i forkant av landsstyrets behandling i november. Om ikke landsstyret i november samler seg, kan det bli åpen strid om holdning til likekjønnede ekteskap under selve landsmøtet.

– Kan strid om ekteskapspolitikken først bli avgjort i en kampvotering?

– Det er det for tidlig å si, svarer Eriksen.

LES OGSÅ: Gallup-smell for KrF etter homo-bråk

Bekjennelse

Hun viser til at KrF ved tidligere anledninger har gjennomført ryddige avklaringer av vanskelige spørsmål.

– Vi kan hente tilbake erfaringer fra den gang vi debatterte og konkluderte i spørsmålet om bekjennelsesparagrafen, påpeker Eriksen.

Hverken hun eller andre involverte i programarbeidet har oversikt over hvor mange lag som har protestert mot justeringen av KrFs ekteskapspolitikk og hvordan styrkeforholdene i saken er.

Hareides ord

Hele programkomiteen sto samlet om justeringene under punktet «ekteskap og samliv». Til Vårt Land lørdag sa partileder Knut Arild Hareide at nettopp enigheten gjorde det mulig for ham å støtte endringen utad.

Da hadde han alt sagt dette til VG: «Hvis dette programmet blir vedtatt, og det håper jeg, så kommer ikke KrF til å foreslå å reversere den kjønnsnøytrale ekteskapsloven».

Men fra flere deler av partiet får Vårt Land klart uttrykt at nettopp partilederen opptreden nå skaper nytt internt trykk fra grasrota for å bremse det nye programmet.

LES OGSÅ: Angrer ikke på homo-parade (video)

Samling

Fra flere hold får Vårt Land opplyst at en rekke programsnekrere denne gangen har jobbet grundig for å samle KrF og unngå at partiet avviker for mye fra hovedstrømmen i norsk kristenliv.

– Det har ikke vært mye diskusjon om ekteskapsformuleringene på de møtepunktene der jeg har deltatt. Komiteen kan truffet i måten å møte oppfatninger på, sier Eriksen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter