Nyheter

Opptur for Støre etter Skavlan-show

Mens Ap kan feire årets beste måling, rykker Høyre kraftig ned. Oppturen handler om budsjettkamp og person, sier forskere.

Bilde 1 av 3

– Aps fremgang har nok mer med usikkerheten rundt statsbudsjettet enn nordmenns bekymring for sosial ulikhet, sier Tone Fløtten, daglig leder ved Forskningsstiftelsen Fafo.

Mens Høyre taper terreng, tar Arbeiderpartiet tar et kraftig byks oppover på Vårt Lands oktober-gallup. Ap og Frp tar henholdsvis 3,9 og 3,4 prosentpoeng flere av velgermassen enn i september måned. Samtidig taper Høyre oppslutning med 4,4 prosentpoeng færre velgere som sier de vil stemme partiet.

Aps fremgang handler nok både om budsjettkamp og person, tror Fafo-sjefen, og viser til oppmerksomheten rundt Ap-leder Jonas Gahr Støres opptreden på Skavlan sist fredag. Her snakket Støre og kona Marit Slagsvold Vedum snakket åpent om sine parkrangler og å ha gått i parterapi.

Oppslagene om Støres åpenhet kom samtidig som Vårt Lands oktober-måling ble utført.

– Vi skal ikke se bort i fra at det at har hatt noe å si at han som Ap-leder har åpnet seg og snakket om livet sitt, sier Fløtten.

LES ANALYSE: Derfor blir jokeren KrF hengende i myra

Ap og Frp øker i oktober

Valgforsker Toril Aalberg forklarer Aps fremgang med at de nå begynner å komme seg i valgkampmodus:

– Med under ett år til valget mobiliserer de nå internt og er i ferd med å bli mer synlige, sier Aalberg ved NTNU.

Hun tror ikke det er én enkeltsak Ap og Frp vinner på, men summen av flere saker over tid.

Spesielt interessant syns hun det er at disse partiene ser ut til å mobilisere velgere som tidligere satt på gjerdet:

– Når man ser på overgangene mellom partiene, ser vi at både Frp og Ap nå henter mange av de velgerne som ikke stemte ved stortingsvalget i 2013, sier hun.

LES OGSÅ: Støre avhengig av Hareide for å bli statsminister

Vinner på budsjettet

Statsbudsjettets profil, stigende arbeidsløshet og vansker med å komme seg inn på boligmarkedet i byene. Alt dette har fått diskusjonen om sosial ulikhet på medienes agenda. Det er også en sak Ap tradisjonelt profilerer seg sterkt på.

Fafo-forsker Arne Backer Grønningsæter, som har jobbet mye med spørsmål om sosial ulikhet og fattigdom, tror det nåværende Ap-oppsvinget kan skyldes at Ap har vunnet fortellingen om statsbudsjettet.

– Og her er spørsmålet om sosial ulikhet et viktig grunnlag for Ap å argumentere ut fra, sier Grønningsæter.

Likevel ser hverken han eller kollega Tone Fløtten noen særlig grunn til å tro at Aps oppsving skyldes en generelt økende uro rundt ulikhet i befolkningen:

– Spørsmålet om sosial ulikhet er absolutt viktig for nordmenn og vi ser en viss økning i ulikhet over tid. Men slike langsiktige trender slår ikke så hardt ut på meningsmålinger som går fra måned til måned, sier Grønningsæter.

LES OGSÅ: «Folk» ber Ap ta oppgjør med islam

Snuble i miljø. For Frp sin del har nok vært viktig at partiet så tydelig markerer sine vinnersaker, mener valgforsker Aalberg.

– Saker som er viktige for dem har stått høyt på agendaen i mediebildet, påpeker hun.

I et lengre perspektiv synes hun det er imponerende at Frp fortsatt opplever fremgang – ut fra spådommer om at regjeringsslitasjen ville bli større.

– Hva betyr en slik måling ett år før valget?

– For det første at det blir god stemning i Ap og mindre i Høyre. Det er fortsatt et godt stykke til valget, og mye kan skje. Men det er helt klart at sånne målinger kan ha betydning i den forstand at det blir morsommere for politikerne å jobbe.

Hvilke snublesteiner kan Ap falle i før valget?

Avklaring om samarbeidskonstellasjoner vil bli viktig, men er nok mer en snublestein for KrF enn for Ap. Men troverdighet på miljøspørsmål kan bli viktig for Ap. Både fordi miljøspørsmål kommer høyt opp på agendaen og fordi det ikke er noe i Arbeiderpartiets historie som tilsier at partiet vil vinne veldig på det, svarer Aalberg.

LES OGSÅ: Ap, KrF og Sp i møte om felles verdier

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter