Nyheter

Irlands slangedreper og skytshelgen

Turen opp Irlands helligste fjell er strevsom,
men en fantastisk opplevelse uten fiksfakserier.

Det forteller pilegrimsekspert Anne Kristin Aasmundtveit om fjellet Croagh Patrick.

764 meter over havet. Bratte bakker. Rett opp enkelte steder.

– Vandringen er røff og tøff. Jeg var så sliten. Det er nesten 500 meter rett opp. Deretter er det 200 meter i bare løsstein. Når det regner er det direkte farlig, og det er ingen rekkverk å holde seg i, sier Aasmundtveit.

Hun gikk der i 2010 med ektemannen­ og datteren som da var 14 år.

– De siste 150 meterne er det nesten loddrett noen steder. Det er skrekkelig, sier Aasmundtveit.

Men slitet er bare én side ved denne pilegrimsleden.

– Det er en opplevelse. På vei ned kjenner du at du har vært gjennom noe. Du er ikke bare betrakter eller turist, slik du kan bli andre steder.

LES OGSÅ: TRO – ny serie i Vårt Land: Hva er helliggjørelsen?

Liten i storhet

Aasmundtveit har gitt ut boken Alle mine veier - en pilegrims vandringer. Der beskriver hun mange av Norges og Europas viktigste pilegrimsleder. Og skal hun anbefale ett pilegrimssted, blir det nettopp Irlands helligste fjell.

– De fleste nordmenn opplever å komme nærmere Gud på fjellet enn i en kirke. Opplevelsen av å være liten når omgivelsene er store, er mektig. Utsikten er fantastisk, sier hun.

I boken skriver hun om turisten som søker høyt spenningsnivå for å få mest mulig selv.

– Da mister man seg selv. Pilegrimen­ går mot et mål utenfor seg selv, og da finner man seg selv. Det er rart, men sånn har jeg opplevd det.

Er det noe man opplever uavhengig av tro?

– Veien er åpen for alle uansett tro. Men drar du til et pilegrimssted uten å ha en tro, blir du fort en betrakter. Men alle er velkomne.

###
ET SLIT: Pilegrimsekspert Anne Kristin Aasmundtveit gikk på fjellet Croagh Patrick i 2010 med ektemannen­ og datteren som da var 14 år. Foto: Privat

Årlig tar over en million mennesker fra hele verden turen til Patricks fjell. Det yrer av pilegrimer, fjellklatrere, historikere, arkeologer og naturelskere. Siste­ søndag i juli, «Reek Sunday», er populær med over 25.000 besøkende­. Da går enkelte barbeint i botsgang for å minnes at St. Patrick­ besteg dette fjellet for mer enn 1.600 år siden – stedet der solen hadde blitt tilbedt i mangfoldige år.

LES OGSÅ: «Mener vi at Gud kan gripe inn på overnaturlig vis, får vi en uberegnelig Gud»

Slave

– Typisk Patrick var å gjøre de gamle helligstedene til sine. Nå var det ikke lenger solen­ som skulle tilbes, men Gud, verdens sol, sier Aasmundtveit.

Det hele startet da Patricius Magonus Santus kom til verden i år 385, trolig på vestkysten av Storbritannia. Ingen ante at gutten ville bli skytshelgen for Irland og gi navn til nasjonaldagen 17. mars: St. Patricks day.


«Pilegrimen er vant til å ta imot vær og vind, mens turisten har betalt og forlanger som forbruker å få noe tilbake»


16 år gammel ble han kidnappet av sjørøvere og solgt som slave­ i Irland. Patrick var overbevist om at han måtte være på øya for alltid. Det var en skrekkelig opplevelse. Tiden i Irland var likevel sentral for det som senere skulle skje på Croagh Patrick.

Selv om bestefaren var prest og faren diakon hadde ikke Patrick­ noe forhold til troen. Men noen av medslavene var kristne. De lærte ham å be på keltisk og han leste mye i salmenes bok. En engel­ fortalte ham i en drøm hvordan han skulle flykte og gjenforenes med familien, noe han klarte. Noen år senere gikk han i kloster. I en ny drøm fikk han et kall om å bli misjonær. Etter noen år dro han tilbake til Irland som misjonsbiskop.

– Der han hadde vært slave lyttet folk til budskapet hans med en gang, forteller Aasmundtveit.

LES OGSÅ: Da kulturredaktøren ble pilegrim

Utfordret makten

I Patricks levetid ble Irland kristnet.

– Det er sprøtt å tenke på at dette skjedde allerede på 400-tallet. Da hadde Norden begynnende folkevandringstid med norrøne guder, sier hun.

Legenden sier at da Patrick gikk opp til fjellet var det for å faste til Guds ære i førti døgn. Så ringte han med en bjelle som lokket til seg ormer, krypdyr og slanger. Da de nærmet seg toppen kastet han bjella utfor stupet. Krypdyrene fulgte lyden og stupte rett i døden. I dag finnes det ikke slanger i Irland. Bjellekastet skal være grunnen.

LES OGSÅ: Å være pilegrim handler om å ta bolig i tiden

Kampen mot ondskapen

Aasmundtveit opplevde turen opp Croagh Patrick som veldig spesiell. Hun mener historien kanskje ikke handler om ormer­ i Irland, men om at Patrick­ utfordret­ onde krefter:

– Makten hans – gitt av Gud – var sterkere enn ondskapen.

Nettopp kontrastene mellom det vanskelige og det vakre er betegnende for Croagh Patrick.

Utsikten fra Croagh Patrick.
NYT: Utsikten fra Croagh Patrick. Foto: David Pace/Flickr.

PILEGRIMSSOMMER: Canterbury – et hellig åsted for mord

Ikke for alle

Jeg var helt gåen i beina. Men når du kjenner det på kroppen, er det ekstra stas etterpå.

Turen passer ikke for alle.

– Hvis du ikke liker fjell er det ingen tur for deg. Min mor på 82 år ville heller ikke kunne gått der. Du må ha knær og lunger til å orke å gå. Men barn har stor glede av å gå opp fjellet, så lenge du er stor nok til å klatre. Datteren min på 14 var ei fjellgeit.

Hvilke tips har du til dem som er litt mindre bereiste pilegrimer enn hva du er?

– Les pilegrimslitteratur på forhånd. Ta med deg noen tekster som du ønsker å lese. Jeg hadde med meg sanger fra Salmenes bok. Du kan også ta med deg noen steiner som du bærer på. De kan du legge fra deg underveis som byrder. Når du endelig kommer opp på toppen kan du gå inn kapellet. Der kan du ha din egen lille meditative vandring.

– Hvilke feller kan man gå i som fersk pilegrim?

–Turisten forlanger, mens pilegrimen­ takker, heter det i et ordtak. Pilegrimen er vant til å ta imot vær og vind, mens turisten har betalt og forlanger som forbruker å få noe tilbake. Ikke vær en turist, men stress heller ikke for mye med å skulle oppleve noe åndelig, sier Aasmundtveit.

LES OGSÅ: Nå rulles yogamattene ut på kirkegulvet



Slik finner du veien

Croagh Patrick ligger nær byen Westport i County Mayo, Irland. Det er om lag 92 kilometer fra Galway og 230 kilometer fra Dublin.

Det enkleste måten å komme seg dit på er å fly til Dublin. Derfra kan du enten leie bil eller ta buss. Det tar omtrent tre timer å kjøre.

Det går også buss og tog fra både Galway og Dublin til Westport.

Besøkssenteret til Croagh Patrick heter Teach na Miasa og ligger åtte kilometer utenfor Westport, i landsbyen Murrisk, ved foten av fjellet. Der kan du parkere, og derfra starter pilegrimsvandringen.

Besøkssenteret består av en restaurant, et informasjonssenter som blant annet tilbyr guider som kan ta deg opp fjellet, og oppbevaringsbokser.

Det tar omtrent to timer å gå til toppen og én og en halv time å gå nedover. Husk godt fottøy, regntøy og nok drikke. Flere anbefaler også gåstaver. Det er mulig å kjøpe på Croagh Patrick besøkssenter i Murrisk.

Det er best å bestige fjellet om sommeren (april-september). Været kan skifte fort i Irland derfor kan det være lurt å ta med regntøy.



Orker du mer?

• Ballintubber Abbey er det eneste kongelige kloster som fortsatt er inntakt i Irland. Ballintubber er et hellig, historisk kloster som ble grunnlagt på 1200-tallet. I år feirer de 800-årsjubileum. Hver dag har de gudstjeneste som det er mulig å delta på. Den irske James Bond-skuespilleren Pierce Brosnan giftet seg her for noen år siden. Klosteret ligger ved Tóchar Phádraig.

• Tóchar Phádraig er en 35 kilometer lang pilegrimsvei. Det er en gammel kjerrevei som strekker seg fra Ballintubber Abbey til Croagh Patrick. På vei til St. Patricks fjell vil du bli minnet om at du ikke er turist, men pilegrim gjennom en rekke ord: «Ikke klag. Gi heller takk til Gud». «Feiring – del maten din, glede, kjærlighet og vennlighet». Kan være en fin oppvarmer før hardturen opp Croagh Patrick.

• Knock Shrine. Årlig trekker denne katolske kirken til seg en million pilegrimer fra store deler av verden. For katolikkene er kirken som pilegrimssted like kjær som Lourdes og Fatima. Jomfru Maria og apostelen Johannes skal ha vist seg her i 1879, ifølge myten. Kirken ligger 56 kilometer øst for Westport.

• St. Patricks katedral. Dersom du uansett skal innom Dublin på reisen i Irland, er det mulig å ta turen innom St. Patricks katedral. Det er Irlands største kirke og den ble bygget mellom år 1191 og 1270.

LES OGSÅ: Gud vil meg vel, tenkte domprost Anne-May Grasaas. Så åpnet avgrunnen seg.



Rå irsk natur og pilegrimsskatter

I nærheten av Irlands helligste fjell, finnes det flere severdigheter – også for turisten.

Croagh Patrick er en del av en lengre åskjede som innbyr til noen av Irlands fineste naturopplevelser. Utenom Croagh Patrick­ finnes det en rekke småtopper å bestige­ i regionen Mayo. Gåturene har varierende vanskelighetsgrad og sjansen er stor for at du finner noe som passer deg og ditt nivå.

Såre knær?

Dersom knærne­ er slitne etter å ha besteget Irlands­ helligste fjell, er kanskje en sykkeltur­ langs The Great Western Greenway noe for deg. Det er Irlands­ lengste off-road-sykkelvei som er 42 kilometer 
lang.

Sykkeltur: Langs Great Western Greenway i Mayo-regionen i Irland.
SYKKELTUR: Langs Great Western Greenway i Mayo-regionen i Irland. Foto: Corey Taratuta/Flickr

Céide Fields Visitor Centre

Senteret som ligger i Ballycastle­ er en pent utsmykket bygning i seg selv, men Céide Fields inneholder også verdens største samling av arkeologiske funn fra steinalderen. Dersom du vil lære mer om geologien, arkeologien, plante- og dyrelivet i Nord-Mayo-regionen i Irland, er dette museet for deg.

Senteret som ligger i Ballycastle er en pent utsmykket bygning i seg selv, men Céide Fields inneholder også verdens største samling av arkeologiske­ funn fra steinalderen.
STEINALDER: Senteret som ligger i Ballycastle er en pent utsmykket bygning i seg selv, men Céide Fields inneholder også verdens største samling av arkeologiske­ funn fra steinalderen. Foto: Richard Smith/Flickr

Westport

Turistbyen Westport som ligger åtte kilometer fra Croagh Patrick er en ypperlig by for barnefamilier. Det idylliske landskapet med strender og hav innbyr til bading, vannsport, fisking og seiling.

Westport House & Gardens

Også kalt Irlands vakreste hus, er blant hovedattraksjonene i byen. 30 rom i irsk stil er stilt ut for å vise hvordan piratfamilien Browne levde. For den historie-, kunst- og arkitekturinteresserte. Eller kanskje barna vil til fornøyelsesparken Pirate Adventure Park?

Irsk stil: Westport House & Gardens, kalles også Irlands vakreste hus.
IRSK STIL: Westport House & Gardens, kalles også Irlands vakreste hus. Foto:  Richard Smith/Flickr

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter