Nyheter

Carl I. Hagen: Må drøfte forholdet til KrF og Venstre

Frp ender med et valgresultat på under 10 prosent.

Klokka tolv viste den foreløpige opptellingen at Frp får 9,8 prosent, en nedgang på 1,6 prosentpoeng sammenlignet med kommunevalget i 2011. Da fikk partiet 11,4.

På TV 2s prognose basert på forhåndsstemmer fikk partiet støtte fra 8,9 prosent, mens VGs meningsmåling gjort på valgdagen ga Frp en oppslutning på 10,7 prosent, meldte NTB tidligere på kvelden.

Høyre faller hele 5,8 prosentpoeng, til 22,0, i den foreløpige opptellingen til NRK.

LES OGSÅ: KrF-jubel da tallene snudde.

Angrer ikke

Nær scenen sitter en ordknapp og tydelig misfornøyd Carl I. Hagen.

– I enhver regjering der begge partier faller, må alle parter drøfte situasjonen og forholdet til støttepartiene, sier Frp-nestoren.

Da de første prognosene og valgdagsmålingene tikket inn, ble han stilt til veggs av TV2s reporter om uttalelsene sine om flyktningene som ankommer Europa og Norge.

– Jeg hadde et par ukloke bemerkninger, men hovedlinjen står jeg på. Noen må si det riktige på lang sikt, og ikke på kort sikt, hvor følelsene tar overhånd, sa Hagen, til stor applaus.

Overfor Vårt Land avviser han at innvandringskritikk er en tapt vinnersak for Frp.

– Det kommer til å bli en veldig viktig sak, som alle kommer til å måtte forholde seg til.

Er det regjeringsslitasje dette skyldes?

– Kommunevalg styres 80 prosent av det som skjer nasjonalt, og 20 prosent av det som skjer i kommunene, sier Hagen, som understreker at han ellers avventer de endelige resultatene.

LES OGSÅ: Bergens valgjoker holder kortene tett

Skuffet Jensen. – Siv Jensen! Dette er det dårligste lokalvalget på 30 år. Det må gjøre vondt, prøvde en journalist å spørre da Jensen marsjerte inn i speilsalen på Grand Hotel i Oslo.

Salen reiser seg og klapper. Borte er seiersropet «Morna Jens» fra regjeringesvalget i 2013. Den fargessprakende leppestiftkjolen, er byttet ut med en mer nøktern sort en.

– Kjære alle sammen, sier Jensen, og takker alle som har stått på i valgkampen.

– Valgkamp er alltid krevende. Dessverre ser dette ut til å bli et dårligere valg enn vi håpet på. Derfor er lov å være skuffet.

Men resultatene har sakte gått oppover i løpet av kvelden, påpeker Jensen, som alt i morgen går i gang med å reise kjerringa.

– Vi har alltid stått i stormen, vi har alltid skilt oss ut, vi har alltid stått hardt på det vi tror på, sa Jensen formanende, til rungende applaus.

Etter talen vedgikk hun overfor TV2 at også hun selv er skuffet, men at resultatene har bedret seg så langt i løpet av kvelden.

Etter noen intervjuer ventet en klemmerundet ved bordene på partilederen.

Var det godt med en klemmerunde Jensen?

– Ja, det er alltid godt å klemme litt på kollegene, sier Jensen til Vårt Land.

– Du var svært tydelig i valgkamåpnignen i Ålesund, og ble anklaget for å ville sabotere flyktningforliket. Det falt kanskje ikke ut som håpet da det folkelige engasjementet tok av?

– Vi står på våre saker og spiller dem ut i valgkampen, sier Frp-formann og finansminister Jensen.

Under talen var Jensen tydelig på å trekke fram alt partiet har fått gjennomslag for i regjering. Det synes ikke å være noe motsetningsforhold mellom å sitte i regjering og å være tydelige i innvandringsspørsmål, skal en tro det Jensen sier.

LES OGSÅ: Tung skuffelse i KrF

– Ikke betydning for samarbeid

Landburksminister Sylvi Listhaug ser heller ingen motsetning mellom å være et ansvarlig regjeringsparti og tydelig i innvandringsspørsmål. Hun peker som Jensen på alt partiet har fått til.

Ødela flyktningsaken valgkampen for dere, og kan dere tjene på å trekke innvandringskortet etter dette?

– Vanskelig å si. Men flyktningsaken vil spille en rolle fremover, etter hvert som vi ser de enorme utfordringene ved å ta imot tusenvis av flyktninger.

Listhaug avviser overfor Vårt Land at resultatet i kommunevalget har betydning for regjeringssamarbeidet.

Er du skuffet, glad eller midt i mellom?

– Gitt det målingene viste først og det de viser per nå, har vi grunn til å være fornøyde.

Mens Frp går noe tilbake og tegner til å gjøre et av sine dårligste kommunevalg på lenge, ser Senterpartiet ut til å gjøre det godt. Den foreløpige opptellingen plasserer dem på 8,9 prosent, en fremgang på 2,2 prosentpoeng, ifølge NRK.

Listhaug, som har vært i hard landbruksdebatter i valgkampen, og i klinsj med bondeorganisasjonene under jordbruksoppgjøret, tror jordbruk har hatt lite å si for dét.

– Jeg tror nok Sps fremgang har mer med kommunesammenslåring å gjøre. Og vi fikk jo gjennom et jordbruksoppgjør i fjor som Sp stemte for, sier hun.

LES OGSÅ: Bergen Ap frir fortsatt til KrF

Håper på status quo, men borgerlige faller

– Vi ser at det fortsatt spriker, akkurat som målingene har gjort. Ender vi på 10,7, er det absolutt veldig bra, sa nestleder og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen da han ble intervjuet av TV2 om de første tallene.

På forhånd sa Solvik Olsen, nestleder og samferdselsminister til Vårt Land at 11,4, resultatet ved kommunevalget i 2011, ville være en fantatisk seier for Frp.

Høyre og Frp også i TV 2s prognose.

Høyre faller med 5,3 prosentpoeng til 22,7 prosent. Frp faller 2,5 prosentpoeng til 8,9 prosent.

Solvik Olsen viser også overfor Vårt Land til at Høyre faller mer enn Frp. Han mener det gjør påstander om regjeringsslitasje, og at Høyre spiser opp fløypartiet Frp, til skamme.

Solvik Olsen mener det har blitt lettere for Frps grasrot nå. Etter to år kan de vise til konkrete seire på hans felt, samferdsel, mener han.

LES OGSÅ: Brakvalg for MDG

Eriksson: – Flyktningkrisen har ikke skylden

Også arbeids- og sosialminister Robert Eriksson viser til sprikende målinger.

– Befester vi vår stilling som landets tredje største parti i kommunevaglet, er det et godt grunnlag, sier han til Vårt Land.

Er det flyktningsspørsmålet som har skadet Frp?

– Vi har slitt litt i de store byene. Jeg tror det er mer sammensatt, sier Eriksson og viser til at Høyre faller mer enn Frp på målingene og den foreløpige opptellingen.

LES OGSÅ: Sjekk resultatet i din kommune

Advarer mot MDG

Miljøpartiet De Grønne gjør det også godt i den foreløpige opptellingen, med 4 prosent. Det er en fremgang på 3,1 prosentpoeng fra 2011, men 1,4 prosentpoeng mindre enn det TV2s prognose forespeilte tidligere på kvelden.

Ketil Solvik Olsen advarer overfor Vårt Land mot et MDG på vippen i Storbyene.

– Det kan ødelegge ikke bare E18 inn til Oslo, men også mange andre store veiprosjekter, sier han.

Tallene

Klokken tolv viser den foreløpige opptellingen: Rødt 1,7 (+0,3), SV 4,0 (0), Ap 33,4 (+1,8), Sp 8,9 (+2,2), MDG 4,0 (+3,1), Venstre 5,3 (-0,9), KrF 5,9 (+0,4), Høyre 22,0 (-5,9), Frp 9,8 (-1,6), andre 5,0 (+2,2).

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter