Nyheter

Bergens valgjoker holder kortene tett

– Forventningene er nesten litt for høye nå, sier KrFs byrådslederkandidat, sier Dag Inge Ulstein.

Knallgode målinger og jokerposisjon i kampen om Bergen har virkelig satt nerver og forventninger i helspenn for KrF i Bergen. Men hvis forhåndsstemmene som kom klokken 21 slår til, kan Bergen KrF få i underkant av 6 prosent. Dette er noe lavere enn de siste dagers målinger. Dette viser prognosen til Bergens Tidene, som er bygget på forhåndsstemmene i Bergen.

– Det er vel nesten litt for høye forventninger nå, sier byrådslederkandidat Dag Inge Ulstein.

Sammen med et hundretalls andre KrF-sympatisører har han samlet seg til valgvake ved bryggen i Bergen. En snau time før målingene begynner tikke inn, varmes det opp med Brann-oppdateringer – og «Gledens herre» til bordbønn. Stemningen er lett og avslappet.

Joker med nasjonal betydning

For i år ser ikke bare partiet bare ut til å gå mot bedre oppslutning enn på mange år, med tre målinger over sjutallet før valget. Bergen KrF er i en spesiell posisjon. De og byrådslederkandidat Ulstein sitter denne gangen med makt til å bestemme farge på Norges andre største by.

LES MER: KrF er joker i storkommunene

Mens høyresiden er avhengig av KrF for flertall, har Ap sagt de vil gå til KrF først. Hva KrF velger er fortsatt ukjent.

De er like fullt joker med nasjonal betydning: Velger KrF å vippe vestlandshovedstaden fra KrF til Ap, gir det Ap en viktig seier, i form av en symboltung peker mot stortingsvalget og nyttig styringserfaring.

KrF har ikke bestemt seg

Men knappe timer før valgresultatene begynner å tikke inn, vil KrF fortsatt ikke si hvem de vil velge seg som makkere.

– Det er ikke det at vi holder kortene så tett til brystet. Men vi vet enda ikke hvem som vil gi oss mest gjennomslag. Det vil valgopptellingen vise, vi ser an terrenget nå i kveld, og avventer, sier Marita Moltu, ordførerkandidat for KrF Bergen.

– Det er hvordan blokkene gjør det som blir spennende å se for oss. Det har vært veldig jevnt mellom Ap og Høyre, sier Ulstein.

LES MER: Hareide: "Vi må vise at vi kan snu trenden".

Mye står på spill

Partiet har også gjort en god valgkamp, og ble blant annet utropt til valgkampens vinner av bransjenettstedet Kampanje i går. Mye står også på spill. Etter at KrF gjorde sitt dårligste lokalvalg ved valget for fire år siden – med 5,6 prosents oppslutning, trenger partiet sårt å se løft på målingene.

Bergen kan bidra til dette – hvis valgdagsmålingene slår inn. Årets siste gallup før valget viste en stigning til hele 7,4 prosent.

LES MER: Her er valgkampens vinner.

Byrådslederkandidat Ulstein er nesten fornøyd uansett:

– Vi har fått en posisjon som gjør at vi vil få mye og si uansett. Da er det ikke prosenter og at vi når opp til 7,4 som blir avgjørende.

Vårt Land gir deg oppdateringene på valgnatten! Følg med her.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter