Nyheter

Tung skuffelse i KrF

Ansikt på ansikt i KrFs vake lyste nedtur. Prognosene spår historisk dårlig valg for Hareide-partiet.

Selv om prognosene klokken 21 er usikre og kvelden er lang, spår TV2 lave 5,3, VGTVs måling viste 5,3 og NRKs skrekktallet 4,8.

– Om dette virkelig blir det dårligste valget siden krigen, får de neste timene vise. Men det er klart folk er skuffet nå. For stemningen har ikke vært sånn i valgkampen, sier KrF-nestleder Dagrun Eriksen til Vårt Land.

– Men 4-tallet hadde ikke KrF regnet med å se i kveld. Hvordan forklarer du dette?

– Ja, hvis det endelige resultatet ender på under fem prosent, blir vi svært skuffet. Det samsvarer slett ikke med den følelsen vi har hatt i valgkampen.

Sukk gjennom salen.

– Det gikk et sukk gjennom salen da tallene kom?

– Ja, og det var stillhet etterpå. Om vi til slutt ender under fem prosent, så må vi ta diskusjonen om hvordan det kunne gå slik, svarer Eriksen.

Bondevik-trøst

I partiets vake på Royal Christiania i Oslo gikk det nærmere halvtimen før deltakerne begynte å summe rundt bordene igjen. KrF-veteran og eks-statsminister Kjell Magne Bondevik var innom et av bordene til yngre deltakere med trøstende ord.

– Hvis dette noe som dette blir resultatet, er det skuffende. KrF har nemlig ført en god valgkamp, sier Bondevik til Vårt Land.

Bedring utpå kvelden

Tallene bedret seg etter hvert. Like før klokken 22.00 pekte prognoser oppover.

– Vi må ikke se oss blinde på tallene vi så i starten. Nå er det 5,6, kos dere, sa nestleder Eriksen.

Flere kjente KrF-profiler kom til valgvaken med stor spenning like før klokken 20. De hadde vært vitne til en valgkamp der partiet følte på god stemining, mediedekningen var god. Saker som søndagsåpent og flykningspørsmålet var lette å profilere seg på.

– Rundt i landet har vi blitt godt mottatt og det har tidvis vært stor entusiasme. Dessuten har vi hatt gode saker denne valgkampen, sier 2. nestleder Olaug Bollestad.

Stor spenning

Også eks-bistandsminister Hilde Frafjord Johnson hadde håp om et lite løft for partiet. Det så ikke ut til å gå slik.

Før prognosene kom, sa hun dette til Vårt Land:

Håpet er at KrF ser pluss-tall og en trend som snur. Det tror jeg i så fall vi skal være fornøyd med. KrF har aldri vært sterkest i lokalvalg. Og i denne valgkampen har det vært mye oppmerksomhet om bykampene – og dermed fokus på Ap og Høyre, svarer Johnson.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Dårlig trend

De siste valgene har KrF stått stille midt på fem-tallet. Men KrF har vært igjennom to valgkvelder med skrekktall siden år 2000.

Ved lokalvalget i 2003 raste partiet til 6,4 prosent – etter tung regjeringsslitasje. Og ved stortingsvalget i 2009 dumpet KrF til 5,5. Det har vært nivået KrF har slitt med siden. Årets valg kan igjen bli en ny nedtur, om ikke opptellingen viser bedring.

LES OGSÅ: Knut Arild Hareide utropt til valgkampens vinner

Hareides spådom.

Til Vårt Land sa KrF-leder Knut Arild Hareide dette i et intervju for en uke siden:

– Det er viktig for oss at vi nå greier å snu trenden.

Hareide selv ble utropt «valgkampens vinner» av markedsføringstidsskriftet Kampanje. Utover kvelden vil både partiets egne – og analytikere – følge partiet i hele landet med spenning. Det er fordi KrF ventes å få en vipperolle mellom blokkene i en rekke store norske kommuner.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter