Religion

Underkastelsens
 skjulte 
tvilling

Det finnes en lengsel etter under­kastelse. Den spiller de på, de som vil dominere andre.

Aftenposten har de siste tre dagene ofret ti sider på å fortelle om en liten, men økende, del av den norske virkeligheten.

Det handler om ideologien som spres via muslimsk gatemisjon og fra muslimske foredragsholdere som blir invitert fra utlandet. Budskapet oppsummerer Aftenposten slik:

«Konevold: Privatsak. Flerkoneri: Tillatt. Utroskap: Dødsstraff. Homofili: Dødsstraff. Frafall fra islam: Dødsstraff».

LES OGSÅ: Flere nordmenn konverterer til islam

Avisen forteller at Haltham Al-Haddad har uttalt at jøder er etterkommere av aper og griser. At Bilal Philips har forsvart ekteskap med jenter ned til ni års alder og at det ikke finnes voldtekt i ekteskap. At Saeed Regeah forfekter at kvinner ikke bør gå ut av huset med mindre det er helt nødvendig, fordi det vil skape fristelser for mange mennesker.

Felles for disse tre – og de fem andre profilerte predikantene som Aftenposten presenterer: De har vært gjester hos Islam Net og/eller i norske moskeer der de har holdt foredrag.

Det burde være unødvendig å si, men for sikkerhets skyld:

Disse holdningene gjelder ikke flertallet av norske muslimer. Ekstremismeforsker Lars Gule anslår i Aftenposten at det handler om 6.000 nordmenn. Halvparten ville også vært for mange.

For å dra en parallell. Jeg har ofte skrevet om dopingen i sykkelsporten. I den sammenheng behøver jeg heldigvis ikke presisere hver gang at flertallet av syklister ikke doper seg. Det er nok at noen av de toneangivende syklistene gjør det, for at det skal bli et problem for hele sykkelsporten. Fortier man problemet, sprer det seg gjerne som en kreftsvulst.

Ikke ufarlig

Jeg er klar over fallgruvene ved å skrive kommentar om dette emnet. Fortellinger er ikke ufarlige. De skaper den verdenen vi lever i. Det gjelder det som skrives i avisen, og det gjelder det som forkynnes på gaten og i moskeene.

LES OGSÅ: Vil lage moské kun for kvinner

Derfor skal Aftenposten ha ros for å gi allmennheten fakta om forkynnelsen i miljøer som ønsker å omkaste det norske samfunnet. Avisen bekrefter dermed det som Hege Storhaug lenge har advart om: At hatideologi, kvinneundertrykkelse og antidemokratiske idealer spres i mindre muslimske miljøer som har en salafistisk og bokstavtro forståelse av sin religion, der målet er å leve som i Midtøsten på 1400-tallet.

Ungdomsopprør

Direkte oversatt betyr islam underkastelse. Dette idealet gjelder i mange religiøse miljøer. Også i det kristne miljøet hvor jeg vokste opp var det sterke oppfordringer om å underkaste seg de autoriteter som hadde tatt på seg oppgaven med å fortelle hva som til enhver tid var Guds vilje.

Derfor lurer jeg på hva som får tilsynelatende opplyste norske ungdommer til frivillig å underkaste seg et regime av ufrihet. Kanskje gjør det godt å slippe å tenke selv? Kanskje føler man seg viktig når man omtales som soldat i guds hær? Muligens kjennes det enkelt å forholde seg til et system der alle de små tingene defineres som store og viktige for evigheten?

LES OGSÅ: Slutt på hijabforbud for lærere

Islamforsker og selv konvertitt, Anne Sofie Roald, har antakelig en god forklaring når hun til Aftenposten sier det slik: «Å konvertere til islam er antakelig den mest ytterliggående formen for ungdomsopprør i dag».

Taktiske hensyn

Forskerne Kari Vogt og Olav Elgvin er klare på at tolkningene til Islam Net ikke er representantive for flertallet av norske muslimer.

Linda Noor i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk sier likevel at «noen moskeer i Norge har noe av det samme tankegodset».

Så slipper Noor katta ut av sekken:

«Men en stor forskjell er at de ikke har noen som helst interesse av offentlig å promotere den typen tenking», sier Noor.

Med andre ord: Holdningene er der, selv om man offentlig later som om de ikke er der. Noen taktiske hensyn må man ta.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Undertrykkelse

Aviser og journalister skal ikke spre frykt og bidra til å tegne skremmebilder. Vår oppgave er sette ting i perspektiv og forklare hva som er unntak og hva som er regel.

Men også unntakene må fram i lyset, dersom konsekvensene av dem er store nok. Det kriteriet er oppfylt når predikantene som Islam Net iniviterer sprer hat mot svake grupper og oppfordrer til vold, slik vi dessverre har sett flere eksempler på.

Brudd på menneskerettighetene må ikke bagatelliseres av frykt for å støte andres religion. Og hvis religionen krever underkastelse, skal vi huske at underkastelsens siamesiske tvilling heter undertrykkelse.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion