Film

Kryper inn i hodet ditt

Lykken er lysegul og sorgen blå i Pixars nye tegnefilm Innsiden ut, som er en forrykende fortelling om følelsene våre.

Pixar sin suksessoppskrift har helt siden Toy Story kom for 20 år siden vært å lage filmer som engasjerer de minste, samtidig som de også er underholdende for de voksne. Innsiden ut er på høyde med klassikere som Oppdrag Nemo, Wall-E og Se opp!

LES OGSÅ: Problematisk dødshjelp

Kamp

Inne i hodet til 11-åringen Riley (Josephine Østergaard) kjemper følelsene om hvem som skal styre humøret hennes: Glede (Line Verndal) prøver å holde henne lykkelig, Sinne (Dennis Storhøi) skal sørge for rettferdighet, Frykt (Jan Martin Johnsen) prøver å holde henne unna fare og Avsky (Anette Lauenborg Waaler) skal sørge for at hun ikke blir forgiftet, fysisk eller sosialt. Sorg (Suzanne Paalgard) er usikker på hva hennes rolle er, annet enn å ødelegge alt hun tar på.

Minnene de skaper, som den viktige scoringen i hockeykampen eller det lykkelige øyeblikket med bestevenninna, blir omdannet til klinkekuler som gløder i gult hvis det er lykkelig og blått hvis det er trist. Viktige hendelser i livet blir til kjerneminner. De fungerer som kraftstasjoner for flere øyer som til sammen utgjør Rileys personlighet, som familieøya, venneøya, hockeyøya og tøyseøya.

Men når familien flytter fra Minnesota til San Francisco, begynner Sorg å tukle med gamle minner, som plutselig skinner i blått i stedet for gult. Kjerneminnene ristes løs og slynges ut av kontrollsenteret og ned i langtidshukommelsen, og både Sorg og Glede blir dratt med i fallet. Bare Frykt, Avsky og Sinne er følelsene Riley har igjen på sin første dag på en ny skole.

Innsiden ut kan ses som en klassisk spenningsfortelling for barn, med fargerike og morsomme figurer, og et spennende og engasjerende plot. Men filmen innbyr også til refleksjon rundt hvordan følelsene dine forandrer seg gjennom livet, om hvilke minner vi tar vare på og hvilke som forsvinner ut i glemselen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Gjemt i glemselen

Inne i langtidshukommelsen møter Sorg og Glede Rileys gamle fantasivenn Bing Bong (Johannes Joner), som er en blanding av sukkerspinn, elefant, katt og delfin. Han virrer hvileløst rundt i påvente av å bli borte for godt, men sier seg villig til å hjelpe dem å finne veien tilbake til kontrollsenteret så Riley kan bli lykkelig igjen.

Langtidshukommelsen er et enormt bibliotek der de fargede klinkekulene lagres i endeløse hyller. Minnearbeiderne fjerner kuler som er i ferd med å falme, som pianotimene fra barndommen og navnene på amerikanske presidenter – informasjon Riley ikke lenger gidder å huske. Den irriterende sangen fra tyggisreklamen beholder de derimot, og med ujevne mellomrom sender de den opp til hovedkontrollen, så Riley begynner å nynne uten grunn.

Samarbeid

På ferden går Glede, Sorg og Bing Bong gjennom Fantasiland, der arbeiderne er i ferd med å bygge ned. Det meste skal ut, for elleve-åringen har ikke bruk for spektakulære slott og monumenter over kosebamser lenger. De ramler ut i glemselen, der både gode og dårlige minner sakte går i oppløsning.

LES OGSÅ: Andreasprisen til eksistensiell roadmovie

Innsiden ut handler ikke så mye om de vanskelige eller motstridende følelsene, men filmen er lagt til en alder der det skjer en endring i Rileys følelsesapparat, fordi hun er i ferd med å komme i puberteten. Etter hvert skjønner følelsene også at de er avhengige av hverandre, fordi ikke alt er så lyst og lett som Glede vil ha det til.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film