Kultur

Nazi-sympatisøren Célines forsvunne manuskripter er gjenfunnet

FRANKRIKE: Tusenvis av sider med dokumenter og manuskripter fra den franske forfatteren Célines har dukket opp igjen, 77 år etter hans flukt fra Frankrike. Hans antisemittisme er verre enn den Hamsun noen gang ga uttrykk for, mener oversetter – som likevel holder ham for en av det forrige århundrets største forfattere.

– Antisemittismen til Céline er mye tydeligere enn Hamsuns, sier oversetter og forfatter Tom Lotherington.

Forfatteren kaller Louis-Ferdinand Céline for «Frankrikes Hamsun-problem». Nå har tusenvis av sider med dokumenter og manuskripter fra den kontroversielle franske forfatteren blitt gjenfunnet. 77 år etter at de forsvant. Det skriver avisen Le Monde i en lang reportasje.

«Det er en utrolig begivenhet»

—  Émile Brami, Célines biograf

I artikkelen står det at dokumentene og manuskriptene ble gitt til en journalist fra avisen Libération, Jean-Pierre Thibaudat, for over 15 år siden. Det er først nå at journalisten har levert fra seg de mange posene fulle med de forsvunne papirene til Céline.

«Det er en utrolig begivenhet», sier Émile Brami, biografen til Céline.

Fryktet frigjøringen

Dokumentene var gått tapt da Céline måtte flykte Paris etter frigjøringen i 1944. Den omstridte forfatteren fryktet hva som ville skje med ham etter frigjøringen av Paris, fordi han hadde samarbeidet med den tyske okkupasjonsmakten. Han dro derfor på flukt, og endte til slutt opp i Danmark. Før han flyktet, hadde han klart å gi fra seg manuskriptet til sitt mest kjente verk, Reisen til nattens ende fra 1932, til sin sekretær. Mange dokumenter ble likevel igjen i hans hjem i Montmartre, flere av dem skal være upubliserte.

Jeg er jødenes fiende nr. 1.

—  Louis-Ferdinand Céline

– Det blir veldig spennende å se hva som står i manuskriptene, og hvor mye som er publiserbart, sier Lotherington.

Tom Lotherington

Blant funnene skal det være et manuskript til en hittil ukjent roman med tittelen Londres. Céline-spesialist David Alliot sier at det kan ta flere år før man får brukt og publisert tekstene.

Flukten til Danmark

Fluktreisen til Céline og kona Lucette Destouches gikk først til byen og slottet Sigmaringen i Tyskland. Her hadde andre fra Vichy-regimet, de som hadde samarbeidet tett med Nazi-Tyskland, søkt tilflukt. Blant dem var lederen for Vichy, Philippe Pétain. Céline klarte til slutt å få visum til Danmark i 1945.

Céline er fascinerende litteratur.

—  Tom Lotherington

Da forfatteren ankom København bodde han først hos sin danske tidligere elskerinne, som noen år tidligere hadde fått i oppdrag å gjemme flere hans gullbarer i sitt hjem. I desember 1945 ble han arrestert og fengslet i Danmark i nærmere halvannet år. Han ble løslatt i 1947 og flyttet han og kona inn til et sommerhus ved Korsør, hvor de ble værende fram til 1951.

Slottet Sigmaringen

Etter Célines hjemkomst til Paris, oppdaget han at dokumentene som han hadde lagt igjen i leiligheten i Montmartre var blitt borte. Flere menn fra motsandsbevegelsen skal ha tatt seg inn i flere kjente nazi-sympatisørers hjem under frigjørelsen, også hos Céline. I flere brev til venner anklaget Céline sin tidligere regnskapsfører, Oscar Rosembly, for å være tyven. Céline trodde feilaktig at mannen var jødisk, og hadde derfor ansatt ham som sin regnskapsfører på 30-tallet. Nå viser det seg at Céline hadde rett om at dokumentene var blitt stjålet, men det er fortsatt et mysterium hvem som stod bak ranet.

---

Louis Ferdinand Céline

  • Født som Louis Ferdinand Destouches i 1894 og døde i 1961. Forfatternavnet Céline tok han etter sin bestemors fornavn.
  • Célines første romaner, Reise til nattens ende ble utgitt i 1932, med norsk oversettelse i 1967.
  • Han var både forfatter og lege.
  • Under første verdenskrig tjenestegjorde han som soldat og under andre verdenskrig sympatiserte han med nazistene.

---

Journalisten som mottok posene for over 15 år siden sier at han ikke vil avsløre sin kilde. Han forteller at kilden hadde kun ett krav: At journalisten ventet med å gjøre noe med dokumentene til Célines enke var død. Han, som «mann på venstresiden», ville nemlig ikke det skulle tjene henne økonomisk.

Kontroverser

Céline regnes som en av Frankrikes største forfattere. Lotherington beskriver Céline som «århundrets største franske forfatter, ved siden av Marcel Proust,» samtidig som at han var nazi-sympatisør, og kjent for sin antisemittisme og rasisme. Dette har ført til en rekke kontroverser rundt utgivelser av Célines forfatterskap i Frankrike, senest i 2018 om utgivelsen av hans antisemittiske tekster.

Céline

Lotherington mener at det fortsatt er viktig å lese Céline, på samme måte som at man fortsatt kan lese Hamsun.

– Céline introduserte det å skrive som man snakket i den franske litteraturen. Céline er fascinerende litteratur, og det er mye på grunn av hans stil, ikke på grunn av hans tanker, meninger og idéer, sier han.

Likevel finnes det tekster som Lotherington mener man bør passe på å utgi ukritisk. Dette gjelder særlig de antisemittiske pamflettene til Céline.

«En avskyelig antisemittisk bok»

På 1930-tallet skrev Céline flere antisemittiske og tyskvennlige pamfletter. Da han ga fra seg det ene manuskriptet til en av pamflettene, skal han ha skrevet til sin venn: «Jeg har nettopp publisert en avskyelig antisemittisk bok som jeg sender til deg. Jeg er jødenes fiende nr. 1.»

Céline

I boka L’école des cadavres fra 1938, skrev han om jødene: «Jødene er, rasemessig, monstre og hybrider,» og at de bør «forsvinne».

– Det var høy temperatur i alt Céline skrev, men det er vanskelig å si at skjønnlitteraturen hans var antisemittisk. I pamflettene hans derimot er antisemittismen svært tydelig. Det er verre enn det Hamsun noen gang har skrevet, sier Lotherington.

Publisering av antisemittiske tekster

Céline hadde selv krevd at de antisemittiske tekstene ikke skulle gjenutgis. Etter hans død arvet enken Lucette Destouches rettighetene til Célines verk. Lenge holdt hun ønsket til sin mann om å ikke publisere de kontroversielle tekstene, men i 2017 inn gikk hun en avtalte med forlaget Gallimard om å utgi dem.

Céline

Dette skapte en del kontroverser i Frankrike. Representant for en statlig anti-rasistisk organisasjon advarte om at utgivelsen burde ta «store forhåndsregler», og at det var viktig å bekjempe antisemittismen «i en tid med en vekst av antisemittisk vold.» Han fremhevet viktigheten med å belyse den historiske og ideologiske konteksten, før man publiserte slike tekster.

Det er verre enn det Hamsun noen gang har skrevet.

—  Lotherington

I 2018 kunngjorde forlaget Gallimard at de hadde utsatt utgivelsen, på grunn av den betente debatter rundt utgivelsen på denne tiden. «Jeg har valgt å gi oss selv litt tid til å tenke, debattere og finne en vei fremover,» fortalte Antoine Gallimard til avisen Le Journal du Dimanche. Pamflettene har fortsatt ikke blitt utgitt hos forlaget.

Céline, jødehat

De nyoppdagede dokumentene og manuskriptene til Céline har nå blitt gitt til arvtagerne av enken til Céline. De ønsker å få manuskriptene publisert, og donere resten av tekstene til Céline-arkiver. Dette vil sannsynligvis aktualisere problematikken rundt utgivelsen av Céline på nytt.


Les mer om mer disse temaene:

Sarah Hervé

Sarah Camille Hervé

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur